Liderii celor trei partide membre ale coalitiei de guvernamant din Grecia au aprobat economii de circa 10 miliarde euro, din totalul de 11,5 miliarde euro necesar pentru continuarea ajutorului financiar extern, si se vor intalni luni pentru noi discutii, potrivit cotidianului elen Kathimerini, informeaza Mediafax.

Creditorii internationali cer Greciei economii de aproximativ 11,5 miliarde de euro in urmatorii doi ani, parte a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar acordat tarii.

Noile economii ating mai multe domenii sensibile politic, precum reducerea pensiilor, beneficiilor, cheltuielilor de sanatate si posibil noi taieri de salarii pentru angajatii publici.

Posibilitatea extinderii varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani este, de asemenea, analizata. Adoptarea acestei masuri ar economisi peste 1 miliard de euro pe an.

Cei trei lideri politici, premierul Antonis Samaras, seful PASOK, Evangelos Venizelos, si presedintele Stangii Democrate, Fotis Kouvelis, au rezerve referitor la sursa economiilor de 1,5 miliarde de euro ce trebuie inca identificate, potrivit Kathimerini.

Printre masurile posibile se numara reducerea "salariilor speciale" din sectorul public, platite in cea mai mare parte fortelor de securitate. Samaras nu ar vrea scaderea acestor salarii, care ar economisi doar 200 de milioane de euro pe an. Surse apropiate situatiei afirma ca Venizelos vrea evitarea unei reduceri puternice a pensiilor.

Ministrul de Finante, Yannis Stournaras, a informat reprezentantii creditorilor internationali asupra masurilor decise si a sugerat ca unele propuneri ar putea fi aplicate chiar din acest an. Potrivit unor surse citate de cotidianul elen, reprezentantii creditorilor au afirmat ca in acest an nu vor fi necesare masuri de austeritate suplimentare fata de cele convenite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
CNAIR va economisi 3 milioane de euro in urma reducerii de posturi