Departamentul pentru Agricultura al SUA a revizuit in scadere cu 16,9%, fata de iulie, estimarea pentru recolta de proumb din acest an, la 10,779 miliarde de buseli (1 busel-25,4 kilograme). In urma datelor, cotatia porumbului in contractele futures a urcat cu peste 3%, la 8,437 dolari pe busel, informeaza Mediafax.

Preturile la grau, porumb si soia au crescut deja cu 25-50% din iunie, iar pentru porumb si soia au depasit maximele atinse in timpul crizei alimentare din 2007-2008.

Statele Unite este cel mai mare exportator de porumb si un furnizor cheie de alte materii prime pentru industria alimentara, precum soia si grau.

Avansul sustinut al preturilor trezeste amintiri legate de criza din 2007-2008, cand preturile record la alimente au declansat revolte in peste 30 de tari, din Bangladesh pana in Haiti, potrivit Financial Times.

Politicienii sunt tot mai ingrijorati de actuala situatie a aprovizionarii cu alimente. Situatia este "precara", a scris, vineri, intr-o opinie pentru Financial Times, secretarul general al Agentiei pentru Alimente si Agricultura a ONU, José Graziano da Silva.

"Chiar daca actuala situatie este precara si s-ar putea deteriora si mai mult daca persista conditiile meteo nefavorabile, nu este inca o criza. Riscurile sunt, insa, ridicate, iar raspunsuri gresite la aceasta situatie ar putea crea o noua criza", a scris el.

Departamentul pentru Agricultura al SUA a redus puternic si estimarea privind recolta de soia, in scadere cu 11,7% fata de iulie, la 2,69 miliarde de buseli (1 busel-27,2 kilograme).

Citeste si:

Prognozele s-au situat mult sub estimarile analistilor atat pentru porumb cat si pentru soia, noteaza Financial Times.

Secretarul SUA pentru agricultura, Tom Vilsack, a avertizat ca adevarata imagine de ansamblu a aprovizionarii cu alimente va fi disponibila doar mai tarziu in acest an.

"In trecut, estimarile au fost gresite in anii de seceta. Trebuie sa fim constienti de acest fapt. S-ar putea sa nu avem datele pana la startul recoltarii", a spus el.

Estimarea inrautatita va creste, probabil, presiunea asupra statului american in legatura cu productia de etanol, care conuma circa 40% din recolta de porumb.

Si in Romania seceta a afectat puternic culturile de porumb. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent ca seceta afecteaza doua culturi foarte importante, porumbul si floarea soarelui, dar nu a dorit sa estimeze valoarea pagubelor.

Agricultorii cer insa instituirea starii de urgenta din cauza secetei, ceea ce ar presupune printre altele sistarea exporturilor de cereale, a declarat la finele lui iulie pentru Mediafax Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), care sustinea ca 80% din cultura de porumb este compromisa.