Peste jumatate din suprafetele cultivate in judetul Hunedoara sunt afectate de seceta, spun reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Hunedoara, cele mai mari probleme fiind la culturile de plante medicinale, porumb, cartofi si legume.

"Culturile de plante medicinale sunt afectate in proportie de 80 la suta. Seceta a compromise culturile de pe 40 din cele 68 de hectare cultivate cu plante medicinale. Probleme mari sunt la porumb, cartofi, legume, grau, soia, sfecla de zahar, nutret, floarea-soarelui si rapita, unde sunt afectate intre 50 si 60 la suta dintre suprafete. Spre exemplu, la porumb avem afectate 15.120 de hectare dintre cele 22.148 hectare cultivate, iar la cartof sunt afectate 4.360 de hectare dintre cele 7.843 cultivate", a declarat Doinel Gaina Trandafir, consilier in cadrul DADR Hunedoara.

Cele mai afectate de seceta in judetul Hunedoara sunt zonele Deva, Brad si Hateg, unde populatia se confrunta cu lipsa apei, autoritatile solicitand pompierilor sa aduca apa cu cisternele acolo unde au secat fantanile si paraurile.

"Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta «Iancu de Hunedoara» a efectuat, miercuri, cu cisterna, un transport de 6.000 de litri de apa potabila, pe strada Aurel Vlaicu din Deva. De la inceputul lunii iulie, ISU Hunedoara a onorat 12 solicitari de apa menajera si doua de apa potabila, la cererea autoritatilor locale din Brad, Luncoiu de Jos, Teliucu Inferior, Ormindea, Criscior si Deva. Autoritatile locale au apelat la ajutorul inspectoratului in urma scaderii nivelului apei in fantanile hunedorenilor, situatie generata de lipsa precipitatiilor din ultima perioada si a instalarii secetei", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al ISU Hunedoara, locotenentul Anemona Doda.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marti, ca seceta a afectat culturile agricole din judetele din sudul, sud-estul si estul tarii, iar dupa recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despagubiti agricultorii.

Citeste si:

"Judetele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Daca va uitati pe harta desertificarii veti vedea ca pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot sa fac o estimare in momentul de fata, pentru ca suntem in plina campanie de recoltare. La grau avem 80% din productie recoltata", spunea Constantin.

Ministrul a afirmat ca dupa recoltare vor fi stabilite concluziile si va intra in vigoare o hotarare de guvern pentru acordarea de despagubiri.

"Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-si permite foarte multe lucruri, pentru ca domnul Tabara, domnul Fuia (Valeriu Tabara si Stelian Fuia, fosti ministri ai Agriculturii, n.r.), au avut grija sa fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodata la dispozitie Ministerul Agriculturii", a spus el.
Constantin a mai spus ca Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii sa primeasca "acea compensare de 80%" din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca Guvernul va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigatii si ii va despagubi pe fermierii afectati de seceta.

Despagubirile vor fi acordate, dupa incheierea campaniei de recoltat, pentru intreprinderile mici si mijlocii a caror productie a fost afectata cu cel putin 30%, veniturile acestora urmand sa fie compensate, raportat la anii trecuti, cu 80% din pierderea inregistrata in acest an din cauza secetei, precum si pentru fermierii care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor, acestia urmand sa beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.