Guvernul de la Atena va reusi, probabil, sa atraga intreaga suma vizata, scrie cotidianul american Wall Street Journal, intrucat datoria pe termen scurt a tarii este acceptata ca garantie de catre Banca Centrala Europeana (BCE). Bancile elene, dornice sa acceseze facilitatile de urgenta ale BCE, vor cumpara, probabil, titlurile.

Agentia Elena de Administrare a Datoriei a anuntat ca va scoate la licitatie titluri pe 13 saptamani de 3,1 miliarde de euro. Alte doua emisiuni ar putea urca totalul imprumutat la 5 miliarde de euro, daca atrag maximul sumelor vizate.

Grecia a vandut in aceasta saptamana titluri pe 26 de saptamani in valoare de un miliard de euro.

Citeste si:

Cresterea imprumuturilor pe perioada scurta a ramas singura optiune a statului elen, dupa ce partenerii din zona euro au refuzat sa asigure tarii un credit punte pana la eliberarea unei noi transe cruciale din ajutorul extern.

Grecia discuta cu creditorii internationali - UE, FMI si BCE - un nou pachet de austeritate de 11,5 miliarde de euro, necesar ca statul sa primeasca urmatoarea transa, de 31 miliarde de euro. O decizie privind acordarea fondurilor nu va fi luata pana in octombrie.

Statul elen trebuie sa rascumpere la 20 august obligatiuni de 3,1 miliarde de euro, aflate in cea mai mare parte in posesia BCE.