Consiliul guvernator al BCE va lua o decizie privind aceasta masura la urmatoarea sedinta de politica monetara, de la inceputul lunii septembrie, noteaza Der Spiegel, fara a preciza sursa informatiilor.

Achizitiile de obligatiuni efectuate de banca ar fi facute publice imediat dupa efectuarea tranzactiilor, a precizat publicatia germana. Un reprezentant al BCE a refuzat sa comenteze informatiile.

Dobanzile platite de Spania si Italia pentru a atrage finantare din piete au crescut in ultimul an la cote alarmante, apropiindu-se si chiar depasind uneori pragul psihologic de 7%, la care Grecia, Irlanda si Portugalia au solicitat programe de finantare externa de la UE si FMI.

Citeste si:

In prezent, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a scazut la 6,44%, iar Italia se imprumuta la mai putin de 6%, scaderi datorate speculatiilor din piata privind o posibila interventie decisiva a BCE.

Presedintele BCE Mario Draghi a declarat la inceputul lunii august ca banca ar putea cumpara obligatiuni spaniole si italiene in paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobanzile percepute de investitori celor doua tari. Germania sprijina propunerile lui Draghi, notand ca astfel de actiuni trebuie insotite de respectarea unor conditii stricte de catre Roma si Madrid.