Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy isi vor coordona "abordarea" fata de Grecia, cu presiuni pentru a determina guvernul elen sa respecte tintele privind austeritatea si reformele structurale, transmite Bloomberg, scrie Mediafax.

Merkel a declarat joi seara, la Berlin, inaintea unei intrevederi cu Hollande, ca vor discuta "cum sa il primeasca pe colegul" grec, premierul Antonis Samaras, care se intalneste vineri in capitala germana cu cancelarul si sambata, la Paris, cu presedintele Frantei.

"Este important pentru mine sa ne respectam cu totii obligatiile si sa asteptam raportul troicai pentru a vedea care este rezultatul. Noi - si eu - vom incuraja Grecia sa continue pe drumul reformei, care impune multe sacrificii", a afirmat Merkel, facand referire la raportul care va fi prezentat la jumatatea lunii septembrie de inspectorii creditorilor externi ai statului elen, Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, asa-numita "troica" a institutiilor financiare internationale.

In mai multe interviuri acordate in ultimele zile presei germane si franceze, in perspectiva vizitelor in cele doua capitale, Samaras a declarat ca Grecia are nevoie de mai mult timp pentru a atinge tintele fiscale convenite in programul economic din acordul de finantare externa de 130 miliarde euro.

In intrevederile bilaterale de vineri si sambata cu Merkel si Hollande, premierul elen va solicita cel mai probabil prelungirea cu doi ani a termenelor pentru tintele fiscale, deoarece statul nu reuseste sa colecteze suficiente venituri din cauza intarzierilor mari din programul masiv de privatizari convenit cu partenerii externi si in contextul unei recesiuni severe, care a redus Produsul Intern Brut al Greciei cu 20% in ultimii 5 ani.

Liderii europeni incearca sa stabileaca masuri prin care sa evite o posibila criza imediata dupa publicarea raportului inspectorilor straini privind situatia economica si financiara din Grecia, in septembrie.

Statul elen depinde de finantarea externa pentru a nu intra in faliment si pentru a se mentine in zona euro.

"Vrem cu totii, eu vreau ca Grecia sa ramana in zona euro. Depidne de greci sa faca in mod responsabil sacrificiile necesare pentru a reusi acest obiectiv", a afirmat Hollande.

Merkel si Hollande au declarat ca este nevoie ca Uniunea Europeana sa implementeze masurile convenite la summit-ul UE de la sfarsitul lunii iunie, inclusiv planurile privind integrarea si cooperarea stransa a autoritatilor de reglementare si supraveghere bancara la nivelul zonei euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Grecia va permite mai multe zboruri de pasageri din UE, din 15 iunie
Setari Cookie-uri