Bancile investigate pentru manipularea dobanzilor interbancare risca plata unor daune de ordinul zecililor de miliarde de dolari, in urma proceselor tot mai numeroase intentate impotriva lor de primarii americane, asiguratori, investitori si alte institutii de credit, relateaza Wall Street Journal, preluat de Mediafax.

Reclamantii sustin ca au fost pagubiti din cauza castigurilor reduse obtinute de pe urma obligatiunilor cu dobanzi scazute artificial.

Numarul exact al proceselor nu este clar, dar a crescut tot mai mult in ultimele luni.

Acordul Barclays cu autoritatile de reglementare din Statele Unite si Marea Britanie, din luna iunie, in care a acceptat plata unei amenzi de 450 milioane de dolari, a dus la declansarea unor noi procese impotriva bancii britanice si altor institutii financiare care sunt investigate, intre care Bank of America, Citigroup si JP Morgan.

"Este numai inceputul", a declarat Michael Hausfeld, avocat la firma de avocatura Hausfeld din Washington.

Reclamantii nu vor castiga usor procesele impotriva bancilor, chiar daca este probabil ca acestea sa incheie acorduri de inchidere a investigatiilor cu autoritatile de reglementare, pentru ca trebuie sa dovedeasca ca au fost prejudiciati de manipularea dobanzilor interbancare, precum dobanda LIBOR de la bursa londoneza.

Unii investitori si analisti anticipeaza ca bancile vor fi nevoite sa plateasca daune uriase, in pofida dificultatilor legale. Astfel, Macquarie Research a estimat ca bancile risca plata unor despagubiri de circa 175 de miliarde de dolari, pornind de la estimarea ca dobanda LIBOR a fost subevaluata cu 0,4 puncte procentuale in perioada 2008-2009.

Alti analisti, precum cei de la firma Keefe, Bruyette & Woods, estimeaza ca procesele legate de manipularea dobanzilor ar putea costa bancile circa 47,5 miliarde de dolari. Este probabil ca aceste procese sa dureze mai multi ani, considera analistii, care se asteapta la presiuni mari asupra bancilor pentru a incheia intelegeri cel putin pentru unele dintre acuzatii.

Potrivit Morgan Stanley, bancile care risca cele mai mari plati de despagubire sunt Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Barclays, Bank of America si JP Morgan.

Reprezentantii acestor banci nu au dorit sa comenteze, sau nu au putut fi contactati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Amazon, Berkshire si JPMorgan vor sa creeze o companie medicala
Setari Cookie-uri