Bancile ungare vor fi obligate sa returneze clientilor comisioanele considerate incorecte, in urma unei legi aprobate de Parlament, masura care se va aplica unor imprumuturi in valoare cumulata de 28 de miliarde de dolari, relateaza Bloomberg.

Legea, aprobata cu 184 de voturi "pentru", unul "impotriva" si doua abtineri, elimina marjele de schimb valutar aplicate imprumuturilor in valuta si declara incorecte modificarile unilaterale ale creditelor de consum acordate incepand din 2004, noteaza Mediafax.

Premierul Viktor Orban, reales in aprilie pentru un nou mandat de patru ani, s-a angajat sa elimine in totalitate imprumuturile in valuta si sa oblige bancile sa suporte in solidar cu clientii costurile operatiunii. Ratele imprumuturilor, majoritatea in franci elvetieni, au crescut odata cu deprecierea forintului, dupa criza financiara din 2008, sporind numarul defaulturilor si al creditelor neperformante.

"Piata este extrem de toleranta si subestimaza o parte din impactul planului asupra bancilor, pe termen scurt si mediu", a declarat Peter Attard Montalto, analist la Nomura International in Londra. Sectorul financiar ungar risca pierderi de pana la 4 miliarde de dolari ca urmare a adoptarii legii, potrivit bancii centrale. Suma nu include si costul transformarii in forinti a unor credite in valuta de pana la 16 miliarde de dolari, operatiune pe care guvernul de la Budapesta vrea sa o realizeze in a doua jumatate a anului.

OTP Bank si Erste Group, scaderi pe bursa

Actiunile OTP Bank au scazut vineri cu pana la 4%, iar cele ale Erste Group cu pana la 15%. Erste, care detine a doua mare banca din Ungaria, a anuntat joi ca va inregistra in acest an pierderi nete de pana la 1,6 miliarde de euro din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania.

Pe piata din Ungaria mai sunt prezente Raiffeisen Bank International, UniCredit, Bayerische Landesbank, Intesa SanPaolo si KBC Groep. Noul plan al guvernului se adauga unei taxe speciale impuse bancilor din Ungaria, cea mai mare din Europa, si dupa pierderi de 1,7 miliarde de dolari, din 2011, cand Orban a permis imprumutatilor sa ramburseze integral creditele, la dobanzi sub cele din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri