Rezervele de numerar ale Apple au crescut cu 5% in trimestrul al treilea fiscal fata de trimestrul precedent si au depasit pentru prima oara pragul de 200 de miliarde de dolari, fiind peste PIB-ul Romaniei de la sfarsitul anului trecut.

In trimestrul al treilea fiscal incheiat in iunie, rezervele de numerar ale Apple au atins circa 203 miliarde de dolari, in urcare cu 23% comparativ cu intervalul similar al anului trecut. In decembrie 2014, Apple detinea rezerve in valoare de 178 de miliarde de dolari. In urma cresterii puternice inregistrata in primele sase luni ale acestui an, rezervele Apple au depasit PIB-ul Romaniei din 2014, de 199,04 miliarde de dolari, conform datelor Bancii Mondiale, relateaza Mediafax.

Potrivit CNBC, numai 14 companii membre ale indicelui S&P 500 au o capitalizare bursiera mai mare decat rezervele de capital ale Apple, care sunt apropiate de PIB-ul Cehiei (205,5 miliarde dolari) si al statului Peru, sau cu valoarea de piata a Disney. Bulgaria a avut anul trecut un PIB de 55 de miliarde de dolari, iar Ungaria de 137 de miliarde de dolari. CNBC mai scrie ca rezervele Apple valoreaza 270 de calatorii separate catre luna, averile nete combinate ale lui Bill Gates, Warren Buffett, Mark Zuckerberg si Jack Ma, sau un cec in valoare de 632 de dolari pentru fiecare locuitor al Statelor Unite.

Cea mai mare partea a banilor sunt pastrati de Apple in afara Americii, datorita popularitatii uriase a telefoanelor, laptop-urilor si ale altor produse ale companiei in strainatate. Apple nu poate reinvesti in prezent aceste fonduri uriase in afacerile americane ale companiei si nici sa le returneze actionarilor, fara sa plateasca o factura fiscala uriasa, noteaza The Guardian. Rezervele de numerar ale Apple sunt detinute prin intermediul subsidiarelor inregistrate in Knocknaheeny, o suburbie din Cork, Irlanda, dar sunt administrate de o subsidiara de investitii care plaseaza banii in mare parte in active americane, intre care obligatiuni ale companiilor si titluri guvernamentale.

Compania de investitii a Apple se numeste Braeburn Capital, este inregistrata in Reno, Nevada, si a fost descrisa de unii comentatori drept "cel mai mare fond de hedging de care nu a auzit nimeni". Profitul Apple a crescut cu 38% in al treilea trimestru fiscal, la 10,7 miliarde de dolari, sustinut de vanzarile de iPhone-uri si de dublarea vanzarilor in China, dar actiunile companiei au scazut cu pana la 6,7% in urma rezultatelor, din cauza estimarilor pentru trimestrul curent sub asteptarile analistilor.

Veniturile au avansat cu 33% comparativ cu intervalul similar al anului trecut, la 49,61 miliarde de dolari. Vanzarile de iPhone-uri au urcat cu 59%, la 31,37 miliarde de dolari, iar pretul mediu de vanzare a crescut cu peste 100 de dolari, la 662,42 dolari. Compania a comercializat 47,5 milioane de aparate iPhone in cele trei luni incheiate pe 27 iunie, cu 35% mai multe fata de anul trecut si de peste doua ori mai multe comparativ cu patru ani in urma.

Sursa foto: Apple/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri