Apple a anuntat vanzarea de obligatiuni cu o valoare estimata la 12 miliarde de dolari pentru a returna bani actionarilor, desi producatorul iPhone si iPad are rezerve financiare de 215 miliarde de dolari, potrivit publicatiei britanice The Guardian.

Emisiunea de obligatiuni, cea mai recenta dintr-o serie mai lunga de iesiri ale Apple pe piata financiara, permite companiei sa evite repatrierea unei parti din rezervele de 177 de miliarde de dolari pe care le are in afara SUA in tari unde taxele sunt mult mai mici decat cele pe care le-ar plati in cazul aducerii in tara a banilor, conform Mediafax.

Potrivit agentiei de rating Moody's, Apple a evitat in anul 2012 plata de taxe in valoare de 9 miliarde de dolari utilizand aceasta strategie.

Companiile americane ar detine in afara tarii fonduri de aproximativ 2.100 de miliarde de dolari, doar trei giganti din IT - Google, Apple and Microsoft - avand in total o cincime din aceasta suma. Unele companii au inceput sa repatrieze o parte a banilor tinuti in strainatate, in contextul in care autoritatile americane devin mai agresive in combaterea acestor practici.

Emisiunea de obligatiuni a Apple va inregistra, probabil, cerere buna din partea investitorilor, avand in vedere volatilitatea de pe pietele de capital.

Citeste si:
Un grup de companii americane pastreaza 500 mld. dolari in afara SUA
Cum isi reduc taxele companii...

Sursa foto: Rrraum / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
In ce conditii este inovatia utila? Cum privesc romanii esecul?