Apple a vandut obligatiuni in valoare de 17 miliarde de dolari, emisiune record pentru o corporatie, iar fondurile urmeaza sa fie folosite in programul care prevede returnarea a 100 de miliarde de dolari catre actionari, potrivit Bloomberg.

Compania americana a emis obligatiuni cu dobanda variabila in valoare de 3 miliarde de dolari si titluri cu rata fixa de 14 miliarde de dolari. Maturitatile variaza intre 3 si 30 de ani. Fondurile obtinute din obligatiuni vor ajuta Apple sa evite plata taxelor pe care le-ar datora in cazul repatrierii unor fonduri de 102,3 miliarde de dolari din lichiditatile pe care le detine in afara SUA.

"Este un brand de calitate foare ridicata, ceea ce aduce foarte multi cumparatori diferiti", a declarat Ashish Shah, director de investitii la AllianceBernstein, fond care administreaza active de 256 miliarde de dolari.

Vanzarea de obligatiuni, prima pentru Apple incepand din 1996, a fost intermediata de Goldman Sachs si Deutsche Bank, scrie Mediafax.

Emisiunea de obligatiuni a Apple este cea mai mare din istorie pentru o corporatie, potrivit calculelor Bloomberg. Valoarea emisiunii a depasit suma de 16,5 miliarde de dolari imprumutata prin obligatiuni de RocheHolding in februarie 2009.

Totalul ofertelor din partea investitorilor pentru obligatiuni Apple s-a situat la 50 de miliarde de dolari, a declarat o sursa apropiata situatiei.

Desi Apple are lichiditati de 145 miliarde de dolari, mai mult decat fondurile adunate ale tuturor companiilor cu rating "AAA" din SUA, inclusiv Microsoft, nu a primit calificativul maxim din partea agentiilor de evaluare financiara. Moody's a acordat Apple calificativ "Aa1", iar S&P rating "AA+".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Apple vrea sa vanda pentru prima oara obligatiuni in Taiwan