Economia Greciei a inceput sa se ajusteze substantial, datele din luna august referitoare la deficitul bugetar fiind cu mult inaintea tintelor fixate, potrivit unui raport al bancii Goldman Sachs, citat de Capital.gr.
Deficitul bugetar din primele opt luni ale acestui an a fost de 1,3 miliarde de euro, respectiv circa 0,6% din PIB, fata de un obiectiv de 4,2 miliarde de euro. In aceeasi perioada a anului trecut, deficitul bugetar a fost de aproape 6 miliarde de euro.

Reducerea deficitului bugetar a avut loc in pofida unui declin al veniturilor de 2 miliarde de euro, provocat in mare parte de factori ciclici, conform Mediafax.

Majoritatea economiilor au provenit din reducerea cheltuielilor bugetare, dar si prin taierea investitiilor publice.

Datele urmeaza sa fie revizuite la sfarsitul acestui an, dar Goldman Sachs nu se asteapta la modificari substantiale.

Potrivit datelor Uniunii Europene, costurile cu forta de munca au scazut in Grecia la un nivel nemaiintalnit din anul 2000, ca urmare a reformelor substantiale de pe piata muncii, cu consecinte directe asupra salariilor din sectorul privat.

Astfel, Grecia a recuperat cea mai mare parte din competitivitatea pierduta in ultimul deceniu, cel putin in ceea ce priveste piata muncii.

Goldman Sachs a remarcat in al treilea rand ca balanta comertului cu bunuri si servicii se imbunatateaste, cu un deficit lunar care se afla in jurul a 600 de milioane de euro, cu mult sub nivelul de la jumatatea anilor '90, inainte de intrarea Greciei in uniunea monetara.

La momentul de maxim al dezechilibrelor economice, deficitul comercial al Greciei era de 2,3 miliarde de euro lunar.
Banca noteaza totodata faptul ca pietele financiare reactioneaza pozitiv la aceste progrese, din luna iulie bursa de la Atena avansand cu 28,5%.

In ultimele doua luni, randamentele obligatiunilor restructurate ale Greciei au scazut cu 5 puncte procentuale, la acest progres contribuind reducerea primelor de risc in zona euro.

Piata este sustinuta si de declaratiile incurajatoare recente ale unor lideri din zona euro, privind posibilitatea unei extinderi a termenului programului de ajustare din Grecia.

Primele de risc pentru activele locale se mentin totusi la un nivel ridicat, pe ansamblu, si nu reflecta integral progresele inregistrate si posibilitatea unei imbunatatiri in lunile urmatoare, pe masura ce reformele incep sa dea rezultate.

Pana in prezent, guvernul elen a semnalat ca vrea sa faca tot posibilul pentru evitarea unei prabusiri sistemice a economiei, iar liderii zonei euro par sa vrea sa continue finantarea Greciei, daca isi respecta angajamentele, potrivit Goldman Sachs.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri