Cea de-a 179-a editie a Oktoberfest va incepe sambata in Munchen. Anul trecut, sarbatoarea de 16 zile a atras 6,9 milioane de vizitatori, aproape de recordul de 7,1 milioane stabilit in 1985, la aniversarea a 175 de ani de la prima editie, relateaza Mediafax.

Consumul de anul trecut a ajuns la 7,5 milioane litri de bere, un nou maxim istoric, iar perspectivele vanzarilor din acest an sunt "stralucitoare", noteaza UniCredit intr-o analiza despre traditia bavareza care dateaza din anul 1810.

In pofida popularitatii Oktoberfest, cel mai mare festival la nivel global, marea majoritate a participantilor sunt germani. Turistii straini reprezinta numai 20% din numarul total de vizitatori, o veste buna pentru berarii deoarece economia germana s-a tinut bine pe picioare in fata crizei datoriilor de stat din zona euro, cu o piata solida a muncii si cresteri salariale in acest an.

Citeste si:

Preturile berii la Oktoberfest vor creste in acest an, la fel ca in ultimii doi, iar litrul de bere va ajunge, in medie, la 9,32 euro, cu 3,9% mai mult decat anul trecut, avans determinat atat de perspectiva unei cereri solide, cat si de aprecierea cotatiilor internationale ale cerealelor si altor marfuri alimentare.

Costurile tot mai ridicate cu securitatea si concurenta scazuta favorizeaza de asemenea preturile mai mari, noteaza UniCredit.
Spre comparatie, berea imbuteliata s-a scumpit in luna august in Germania cu numai 0,8%, iar pretul mediu al berii pe piata germana a crescut in medie cu 1,4% pe an in ultimii 20 de ani, mai putin de jumatate din rata de scumpire de la Oktoberfest.