Oktoberfest la München? Care este de fapt orașul din care a pornit cultura germană a berii

Sursǎ foto: Shutterstock.com

Oktoberfest la München? Care este de fapt orașul din care a pornit cultura germană a berii

În fiecare septembrie, milioane de turiști se adună la München pentru Oktoberfest. Cu toate acestea, adevăratul centru al culturii germane a berii se află la trei ore la nord, în orașul medieval Bamberg.

Rauchbier este berea de semnătură în orașul cu o tradiție de fabricare a berii de neegalat. În timp ce München este adesea considerat inima culturii germane a berii, cu milioane de turiști care coboară în capitala bavareză în fiecare an pentru Oktoberfest, adevăratul centru al fabricării berii germane se află în acest oraș medieval inclus pe lista UNESCO, la 230 km spre nord. Bamberg este o alternativă sofisticată și relaxantă pentru pasionații de bere care preferă calitatea și varietatea în ciuda cantității.

„Potrivit unui proverb vechi, trebuie să bei trei Seidla (jumătate de litru) pentru a te obișnui cu gustul,” spune Matthias Trum, proprietar și maestru de bere Schlenkerla, a cărui familie conduce taverna de șase generații, scrie BBC.

Sursa Video: YouTube

Spre deosebire de ”vărul său sudic”, unde șase fabrici de bere controlează producția și distribuția de bere în Munchen și în jurul său, Bamberg găzduiește 10 fabrici de bere de familie în centrul orașului și 174 în regiunea înconjurătoare Franconia Superioară, producând aproximativ 2.500 de beri diferite. Cu cea mai mare densitate de fabrici de bere de pe glob, regiunea revendică titlul neoficial de „Capitala mondială a berii”.

Potrivit lui Trum, înainte de Revoluția Industrială, fiecare bere produsă în Europa de Nord era o Rauchbier, rezultatul unui proces de malț care a presupus uscarea malțului verde – orz care a fost germinat, dar neuscat încă – într-un cuptor încălzit de un foc de lemn de fag.

Abia după ce primul cuptor de malț fără fum a fost brevetat de Sir Nicholas Halse în Anglia, la 23 iulie 1635, berile fără fum au devenit noul standard, iar Rauchbier a dispărut în obscuritate.

În timp ce unele fabrici de bere artizanală încă produc bere afumată în prezent, există doar două fabrici de bere în lume care o produc după metode tradiționale, cu propriile operațiuni de malț – Schlenkerla și Brauerei Spezial, o altă fabrică de bere din Bamberg.

De ce a supraviețuit această tradiție în Bamberg nu este clar. O explicație este economică: revoluția industrială a început mult mai târziu în statele germanice decât în ​​Anglia, așa că vechile metode de fabricare a berii au supraviețuit mai mult timp. Celălalt este tentat de nostalgie.

Zidurile din Schlenkerla sunt împodobite cu hărți schițate ale orașului și opere de artă culese de străbunicul lui Trum, Michael Graser, care a condus berăria la începutul secolului al XX-lea și a făcut eforturi mari pentru a menține estetica tavernei din secolul al XIV-lea. Colecția de artă, care înfățișează viața în Bambergul medieval, vorbește despre un spirit de conservare care a fost transmis de-a lungul generațiilor și continuă să influențeze practicile de fabricare a berii până în zilele noastre.

Personalizate pentru tine