Studiu: Piata berii va depasi patru miliarde de lei in 2018. Cata bere beau romanii anual, in medie?

Piata berii, controlata de jucatorii straini – in principal de olandezi, britanici si belgieni care, in ultimii ani, au preluat aproape toate companiile romanesti de profil – a crescut in ultimii cinci ani cu 20%, iar in 2018 sunt sanse mari sa depaseasca nivelul de patru miliarde de lei, potrivit unei analize realizate de KeysFin. Nu doar valoarea pietei a crescut, ci si numarul de producatori de bere, romanii fiind din ce in ce mai interesati de berea de calitate si de variantele alternative productiei de masa.

Apetitul romanilor pentru bere este tot mai mare de la an la an, pe fondul cresterii nivelului de trai, a dezvoltarii ofertei si a investitiilor masive in publicitate. Piata berii a crescut in ultimii cinci ani cu aproape 20%, iar in acest an ar putea depasi pragul de 4 miliarde lei, arata o analiza realizata de KeysFin. La finalul anului trecut, pe piata din Romania activau 47 de producatori de bere, un numar dublu fata de acum cinci ani. In acest interval, veniturile din vanzari la nivelul intregului sector au crescut cu 624,2 milioane lei, ajungand, in 2017, la o valoare de 3,97 miliarde lei. Potrivit analistilor de la KeysFin, evolutia semnificativa a pietei berii se explica in primul rand prin dezvoltarea unei oferte variate.

"Ultimii ani au adus modificari in comportamentul de consum al romanilor, care cauta in prezent tot mai mult berea de calitate, varietatea, sunt interesati de alternative. Pentru a raspunde acestor cerinte pe piata au aparut tot mai multe start-up-uri, care vizeaza segmente de nisa, in special in zona premium”, spun reprezentantii KeysFin.

bere

Producatorii de bere si-au optimizat semnificativ operatiunile, iar rezultatul net a crescut de 7,5 ori in 2017 fata de 2013, pierderea neta s-a diminuat cu 83%, iar productivitatea la nivel de angajat a crescut cu 17%. De notat este si faptul ca perioada medie de plata a datoriilor (DPO) a scazut cu 32.3% (de la 169 zile la 114 zile), ceea ce inseamna ca firmele isi platesc furnizorii semnificativ mai repede decat in urma cu sase ani.

Citeste si:
Scădere de peste 7% în piața românească de bere
Scădere de peste 7% în piața...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Trei companii straine detin 87% din piata berii

Desi la prima vedere pare ca in Romania exista sute de producatori de bere, realitatea arata ca 87% din piata este concentrata in mainile a trei companii, toate cu actionariat strain, potrivit analizei realizate de KeysFin.

Liderul in acest sector, conform datelor de la Ministerul Finantelor, este Ursus Breweries, care detine, printre altele, marcile Timisoreana, Ursus, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro, Pilsner Urquell, Ciucas, Stejar, Azuga. Compania, parte a grupului japonez Asahi Breweries, a realizat in 2017 o cifra de afaceri de 1,7 miliarde lei, ajungand la o cota de piata de 43%.

producatori bere

Pe locul secund se afla Heineken Romania, firma olandeza care vinde in Romania marcile Heineken, Desperados, Ciuc, Golden Brau, Bucegi, Neumarkt, Harghita, Hategana, Silva, Gambrinus, Affligem, Edelweiss, Birra Moretti, Amstel, si care a realizat anul trecut afaceri de 1,16 miliarde lei, aferenta unei cote de piata de 29%.

Citeste si:
URBB lanseaza berea romaneasca Bucur - bere de bulevard
URBB lanseaza berea...

Top 3 este completat de Bergenbier., cu afaceri de 599,2 milioane lei in 2017 si o cota de piata de 15%. Compania controlata de olandezii de la Molson Coors Netherlands vinde in Romania brandurile Bergenbier, Staropramen, Stella Artois, Beck's, Noroc, Corona, Lowenbrau.

Pe locurile urmatoare s-au clasat, in ordinea cifrei de afaceri, United Romanian Breweries Bereprod (Tuborg, Carlsberg, Skol, Holsten, Guiness) – 392,4 mil.lei, Albrau Prod. (30,8 mil.lei), Bermas (27,9 mil.lei), Lixid Project (27,6 mil.lei), Martens (18,1 mil.lei), Fabrica de bere buna (4,1 mil.lei) si HB Traditional Brewery (1,61 mil.lei). In total, principalii 10 jucatori din piata au realizat, anul trecut, afaceri de 3,9 miliarde de lei, reprezentand 99,87 % din total.

"Datele financiare arata ca piata berii este controlata de jucatorii straini, in principal de olandezi, britanici si belgieni care, in ultimii ani, au preluat aproape toate companiile romanesti de profil.”, afirma analistii de la KeysFin, care adauga ca piata berii, in ciuda faptului ca a crescut puternic in ultimii ani, inca nu si-a atins potentialul maxim.

In statisticile internationale, Romania este pe locul 10 , cu un consum de bere este de 75,6 litri/locuitor in 2017, in timp ce in Polonia este de 98 de litri, iar in Cehia de 137 litri. Printre tarile situate in fata Romaniei in acest clasament se afla Slovenia, Letonia, Croatia si Austria.

Citeste si:
Câte companii din România a împins COVID-19 către insolvență în 2020
Câte companii din România a...

Sursa foto: Dreamstime.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri