Romania a ocupat in 2017 locul opt in randul tarilor mari producatoare de bere din spatiul UE. Astfel, cu o productie de 16,05 milioane hl, Romania a succedat anul trecut Cehia, la doar un loc distanta, reusind sa devanseze insa Italia. In ceea ce priveste volumul consumului, cu 16,11 milioane hl, Romania a ocupat in 2017 locul al saptelea, depasind trei dintre tarile cu traditie in fabricarea si consumul berii in Europa: Cehia, Austria si Belgia, potrivit celui mai recent raport privind rezultatele sectorului european al berii facut public luna aceasta de catre organizatia Berarii Europei.

In ceea ce priveste volumul importurilor de bere in Romania, acesta si-a pastrat si in 2017 ponderea de doar 3% din consumul intern, sectorul local al berii pastrandu-si nealterat caracterul sau profund national. Marea Britanie ramane tara cu cea mai mare cantitate de bere importata, care atinge 10,06 milioane hl si reprezinta cca. 23% din consumul intern, fiind urmata de Franta, cu o cantitate importata de 7,69 milioane hl si care are o pondere de cca. 35% in consumul intern, si de Germania, cu o pondere a importurilor atingand cca. 8% din consum, ceea ce corespunde unei cantitati importate de 6,74 milioane hl.

“Sectorul local al berii este parte a marii familii a berarilor europeni. Eforturile pe care producatorii de bere le fac la nivel local, de a genera valoare adaugata si de a crea locuri se munca pe intreg lantul de activitati conexe, au un impact pozitiv si dincolo de granite, plasand Romania pe un loc de cinste in randul tarilor UE. Sectorul berii reprezinta in egala masura un motor de crestere atat pentru economia Romaniei, cat si pentru cea a Europei, iar asigurarea predictibilitatii fiscale si a unui context economic stabil la nivelul fiecarei tari membra UE ramane factorul determinant pentru conservarea echilibrului pietelor si asigurarea unei dezvoltari locale durabila”, a declarat Julia Leferman, director general Asociatia Berarii Romaniei.
Clasamentul european al tarilor producatoare de bere este in continuare dominat de Germania, tara care se poate mandri cu o indelungata traditie in fabricarea berii si cu o productie record de 93,01 milioane hl, dubla fata de cea a ocupantelor umatoarelor doua locuri, Marea Britanie, cu o productie de 40,48 milioane hl, si Polonia, cu 40,38 milioane hl.

1.000 de producatori de bere noi intr-un singur an in Europa

La nivel european, numarul producatorilor a crescut cu 1.000 pe parcursul anului trecut, atingand un total de 9.500. Cresterea inregistrata in 2017 este semnificativa, avand in vedere ca in ultimii 10 ani numarul producatorilor a crescut in total cu 6.000. Aproape trei sferturi din cei 9.500 de producatori de bere sunt mici, medii si micro, o dovada a diversitatii sortimentelor de bere puse la dispozitia iubitorilor de bere europeni sau vizitatorilor batranului continent. Cu un numar de 2.430 producatori de bere, Marea Britanie este lider al clasamentului, urmata de Germania (1.492), Franta (1.100), Italia (868) si Spania (521).

Piata berii din Romania se afla in plin proces de maturizare care se face simtit printr-o diversificare a preferintelor romanilor in materie de tipuri de bere consumata. Astfel, pe de o parte, portofoliile producatorilor se imbogatesc an de an cu sortimente care sa raspunda cat mai bine asteptarilor consumatorului roman, iar pe de alta parte noi producatori intra pe piata berii. Astfel, Romania se inscrie la randul ei in trendul european in materie de microberarii, numarul acestora fiind in crestere de la un an la altul. In prezent, pe piata locala a berii activeaza un numar de aproximativ 40 micro-producatori.

Contributia totala a sectorului european al berii la economia UE, sub forma taxe si investitii, se ridica anual la 50 miliarde euro, echivalentul PIB-ului din Luxembourg. Berarii europeni sustin la unison aplicarea unei politici fiscale care sa recunoasca si sa maximizeze impactul pozitiv pe care berea il are pe parcursul intregului lant valoric, de la ingrediente la pahar. Pe tot acest traseu, cei 9.500 de producatori bere genereaza, direct si indirect, cca. 2,3 milioane locuri de munca in spatiul Uniunii. Mai mult, veniturile guvernamentale provenite din sectorul berii si colectate la nivel local, pe teritoriul UE, cumuleaza aproape 42 miliarde euro, din care 10,9 miliarde reprezinta doar acciza platita.

Asociatia Berarii Romaniei reprezinta un veritabil simbol al sectorului berii de la noi din tara. Membrii sai actuali sunt importanti producatori de bere din Romania: BERGENBIER SA, HEINEKEN Romania, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES si MARTENS, alaturi de microberaria CLINICA DE BERE. Impreuna, cei sase producatori furnizeaza peste 80% din cantitatea de bere consumata in Romania. Totodata, din Asociatie fac parte si reprezentanti ai producatorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA si ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE HAMEI DIN ROMANIA. Incepand cu anul 2008 Asociatia Berarii Romaniei a devenit parte a marii familii a producatorilor de bere europeni, reprezentati prin organizatia Berarii Europei.

Fondata in 1958, la Bruxelles, organizatia Berarii Europei are ca membri asociatii nationale ale berarilor din statelor UE, alaturi de Norvegia, Elvetia si Turcia. Organizatia reprezinta interesele a peste 9.500 de producatori de bere din Europa in fata diferitelor institutii si organizatii internationale. Mai mult, Berarii Europei reprezinta si apara interesele a 2,3 milioane de oameni care au locuri de munca datorita productiei si vanzarii berii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri