Un studiu al firmei de cercetare Regioplan arata ca presiunea fiscala pe piata berii instalata la inceputul anului trecut odata cu cresterea cu 16% in lei a nivelului accizei a reprezentat factorul determinant pentru contractia cu 10% a pietei berii, potrivit asociatiei Berarii Romaniei.

"Ca urmare, desi veniturile la bugetul statului provenite din acciza platita de sectorul berii au crescut cu 9% la nivelul anului 2013, contractia de 10% a pietei a indus o scadere a veniturilor colectate din TVA si alte taxe atat la nivelul sectorului berii, cat si la nivelul industriilor conexe. Astfel, in 2013, contributiile la bugetul de stat generate de sectorul berii direct si indirect, prin industriile conexe, au scazut cu 4%, echivaland cu 30 milioane euro", a declarat Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei, scrie Mediafax.

In total, nivelul contributiei cumulate la bugetul de stat generata direct si indirect de sectorul berii a scazut de la 728 milioane euro in 2012 la 697 milioane euro in 2013. Concentrandu-se pe efectele induse la nivelul intregii economii a Romaniei de aceasta scadere inregistrata pe piata berii in 2013, studiul Regioplan mai arata ca numarul locurilor de munca generate direct si indirect de sectorul berii la nivelul economiei Romaniei s-a redus cu 9%, scazand de la 76.700 in 2012, la 69.700 la sfarsitul anului 2013.

Cea mai mare scadere inregistrata la nivelul locurilor de munca a vizat sectorul ospitalitatii, unde scaderea a atins 23%, de la 30.700 in 2012 la 23.700 in 2013. Totodata, valoarea adaugata generata de sectorul berii la nivelul intregii economii nationale s-a redus cu aproape 10%, de la 570 milioane euro in 2012 la 517 milioane euro in 2013.

Desi romanii au venituri medii mai mici de sase ori fata de cele ale germanilor, intr-un top al tarilor europene realizat in functie de nivelul de accizare raportat la puterea de cumparare a locuitorilor, Romania se claseaza cu 13 locuri in fata Germaniei. Printre tarile cu niveluri de acciza mai mici decat in Romania se numara si Cehia, Belgia sau Spania, se mai arata in studiul citat.

"Studiul nu face decat sa reconfirme ceea ce am comunicat in repetate randuri. Desi in viziunea Guvernului cresterea accizei reprezinta o masura de stimulare a veniturilor la bugetul de stat, ea are un efect de bumerang: cresterea veniturilor la bugetul de stat din acciza este absolut anihilata de scaderea mult mai mare a veniturilor colectate prin intermediul altor taxe si a TVA-ului. Nu putem decat sa speram ca autoritatile vor intelege, fie si in al 12-lea ceas, ca factorii care pot asigura un nivel ridicat al veniturilor bugetare provenite din taxele platite de sectorul beri, sunt revenirea la nivelul minim european de acciza si aplicarea unui tratament fiscal echitabil pe piata bauturilor fermentate", a mai spus Bratu.

Cu un nivel zero al evaziunii fiscale pe lantul de productie, sectorul berii contribuie in prezent cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piata bauturilor alcoolice, aproape jumatate din pretul unei beri fiind reprezentat de taxe. "Avand in vedere tot acest context, am decis ca a venit momentul sa ii invitam pe toti cei care iubesc berea sa fie alaturi de noi in toate demersurile pe care le facem. Astfel, la inceputul acestei luni am lansat petitia online: salveazaberea.ro, unde toti cei care cred ca aceasta bautura merita sa fie tratata corect, isi pot manifesta sustinerea. Este un moment fara precedent, dar vrem sa demonstram tuturor ca berea, pentru a continua sa faca parte din viata romanilor, trebuie sustinuta", a completat Constantin Bratu.

Cu investitii ce au atins pana acum 1,3 miliarde euro, sectorul berii asigura direct si indirect un numar de 69.700 de locuri de munca la nivelul intregii economii a Romaniei. Din punct de vedere al productiei de bere, Romania a inregistrat la nivelul anului 2013 un volum de 16,3 milioane hectolitri, clasandu-se pe locul 8 in Europa si pe locul 25 in lume, productia productia interna fiind comparabila cu state precum Belgia sau Cehia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri