Guvernatorul bancii Chinei refuza sa participe la reuniunea FMI de la Tokyo

Guvernatorul bancii centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, nu va conduce delegatia chineza la reuniunea de toamna FMI-Banca Mondiala, care se desfasoara la Tokyo, marcand cel mai recent episod al conflictului dintre cele doua state referitor la un grup de insule, potrivit CNBC.

Absenta guvernatorului de la reuniunea care se desfasoara in aceasta saptamana urmeaza deteriorarii relatiilor dintre China si Japonia privind drepturile asupra grupului de insule din Marea Chinei de Est, in jurul carora se estimeaza ca ar exista importante rezerve de hidrocarburi, scrie Mediafax.

Disputa dintre cele doua mari economii asiatice a fost marcata de proteste violente si chemari la boicotul produselor japoneze in China. Producatorii niponi de autovehicule, intre care si Toyota Motor, au raportat o scadere puternica a vanzarilor pe cea mai mare piata auto din lume.

"Am fost informati in urma cu doua zile ca programul guvernatorului Zhou i-ar putea impune sa-si anuleze prelegerea de la Tokyo. Acum a fost confirmat ca va fi reprezentat de viceguvernatorul Yi Gang", a declarat un purtator de cuvant al FMI.

Zhou trebuia sa tina duminica un discurs la incheierea reuniunii.

Un oficial nipon a calificat absenta lui Zhou ca "regretabila".

Potrivit protocolului chinez, astfel de delgatii sunt conduse, de obicei, de cei mai inalti oficiali. Dupa retragerea lui Zhou, in fruntea delegatiei Chinei se va afla viceguvernatorul Yi Gang si adjunctul ministrului de Finante Zhu Guangyao, potrivit agentiei chineze Xinhua.

Insulele disputate sunt localizate in apropierea unor resurse piscicole importante si a unor posibile rezerve uriase de petrol si gaze naturale. Taiwan are, de asemenea, pretentii asupra insulelor nelocuite.

Japonia organizeaza reuniunea FMI-BM pentru prima data in aproape jumatate de secol. Aproape 20.000 de persoane ar putea participa la eveniment, unul dintre cele mai mari la nivel global.

Xinhua a informat in aceasta saptamana ca bancile de stat Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China, China Construction Bank si Agricultural Bank of China nu vor participa la reuniunea FMI-Banca Mondiala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri