Premierul chinez a aratat ca vizita sa la Bucuresti, la doar patru luni dupa vizita prim-ministrului Victor Ponta la Beijing, dovedeste ca relatiile bilaterale sunt exceptionale, iar cele doua parti se trateaza ca parteneri strategici.

"Guvernul Chinei acorda o importanta desoebita relatiilor chinezo-romane. Vreau sa va spun ca Romania, atat din punct de vedere al populatiei, cat si al suprafetei, este a doua tara ca marime din Europa Centrala si de Est, iar in ultimii ani Romania a cunoscut o crestere economica foarte rapida si aceasta dezvoltare a Romaniei este in favoarea nivelului de trai al populatiei din Romania, este in favoarea dezvoltarii Europei Centrale si de Est, precum si in favoarea Uniunii Europene (...) Pentru reuniunea liderilor de guverne, noi consideram Romania ca un fanion de colaborare intre China si Europa Centrala si de Est si o sa promovam. Salutam prezenta firmelor romanesti pe piata chineza, iar partea chineza incurajeaza firmele chineze sa desfaoare activitati pe piata romaneasca si sa colaboreze prin Romania pe piata tertiara", a aratat premierul chinez.

Acesta a adaugat ca Romania are o influenta deosebita in spatiul central si est-european, dar si un rol important pentru relatiile dintre China si Europea Centrala si de Est, precum si pentru relatiile China-Uniunea Europeana. "Eu sunt ca un prieten care a venit din indeparate si sunt extrem de incantat pentru aceste lucruri", a spus in acest context Li Keqiang.

Romania si China au semnat Declaratia comuna

Reprezentantii guvernelor roman si chinez au semnat, luni, la Bucuresti, o Declaratie comuna privind "aprofundarea cooperarii bilaterale in noile circumstante", prin care garanteaza colaborarea indiferent de eventuale schimbari internationale si interne si arata ca UE si China sunt forte strategice.

In document, partea romana arata ca va continua ca si pana acum sa aplice ferm politica unei singure Chine si sa sprijine cauza reunificarii Chinei.

Citeste si:

Premierul Victor Ponta a apreciat ca semnarea documentului reprezinta inca un pas catre realizarea unui parteneriat "cu adevarat strategic" intre Romania si China.

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns la Bucuresti, pentru prima vizita in Romania a unui premier al Chinei dupa 19 ani. Premierul chinez se va afla in Romania in perioada 25-28 noiembrie.

Marti, Romania organizeaza a doua reuniune la nivel de prim-ministri din Europa Centrala si de Est si China, la care vor participa 16 sefi de guvern.

Aceasta este a doua reuniune a sefilor de guverne din tarile Europei Centrale si de Est si China, dupa cea organizata anul trecut la Varsovia.

Cu acest prilej, va fi organizata si a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, la care 1.000 de reprezentanti ai unor companii private si de stat.