Reactia Comisiei Europene privind Forumul China - Europa Centrala si de Est, aparuta in presa sub forma unei circulare, a fost nu doar neinspirata, ci este si o dovada a unei lipse de viziune care macina Europa si Bruxelles-ul, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, scrie Mediafax.

"Sunt multe camere si vreau sa fiu cat mai diplomat posibil: reactia de la Bruxelles a unei circulare scapate pe surse, in care ni se spunea ce sa facem si ce sa nu facem cand vine premierul Chinei, cred ca a fost nu doar neinspirata, dar a dovedit o lipsa de viziune care, de fapt, macina Europa si Bruxelles-ul si care trebuie sa ne dea de gandit mai ales in contextul in care, foarte probabil, dupa 25 mai, reprezentantii populisti si extremisti in Parlamentul European vor fi extrem de multi si de puternici. Cu circulare scapate pe surse, in care se spune tarilor din regiune cum sa faca sau sa nu faca cu China, nu cred ca este raspunsul adecvat", a spus Ponta, la o dezbatere a Institutului Aspen Romania.

Ponta a aratat ca Romania respecta toate regulile UE si, de fapt, vrea sa invete de la state membre vechi, precum Germania, Franta sau Italia, cum sa aiba relatii mai bune cu China, dezvoltate de acestea de foarte multi ani. El a subliniat totodata ca o Europa de Est mai dezvoltata este si in interesul Europei occidentale.

"Acum vad ca exista ideea de construi noi ziduri, sa nu mai vina romanii, bulgarii! Ceilalti au intrat - norocul lor, ca probabil nu mai intrau nici ei. Nu exista decat un singur zid care poate rezista, acela de a avea o dezvoltare economica in Romania, in Bulgaria, in tarile balcanice care sa faca pentru populatia europeana a acestor tari, pana la urma, mult mai de dorit sa ramana aici decat sa mearga in Marea Britanie, in Franta sau in Germania", a mai spus premierul Ponta.

In luna noiembrie, in contextul summit-ului liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, de la Bucuresti, surse politice au declarat ca de la Bruxelles a fost transmis statelor membre un mesaj circular prin care le-a cerut sa se mentina in linia politicii comune europene in cadrul negocierilor bilaterale si multilaterale cu China. Totodata, statelor membre li se cere sa informeze Bruxelles-ul cu privire la orice fel de contacte cu China, in perioada urmatoare.Mesajul este un rezultat al "preocuparii la nivel politic inalt in institutiile europene in ceea ce priveste atitudinea politica fata de China" si vizeaza contactele la nivel de sefi de stat si de guvern.

Citeste si:
Ponta anunta ca Pro Romania nu voteaza guvernul Orban
Ponta anunta ca Pro Romania...

Potrivit unor surse europene, circulara are in vedere, in special state mari, precum Germania si Franta, dar si state ca Ungaria, unde se inregistreaza un nivel ridicat al investitiilor chineze.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romanii care au modernizat plapuma din lana si au scos-o la export
Setari Cookie-uri