Otelarii europeni au protestat la Bruxelles impotriva importurilor din China

Producatorii de otel din Europa au protestat marti la Bruxelles impotriva acordarii statutului de economie de piata Chinei si a dumpingului practicat de statul asiatic. In ultimii trei ani, importurile de otel din China s-au dublat, iar otelarii europeni sunt nemultumiti de preturile sub costuri cerute de chinezi.

In opinia lor, preturile mici ale otelului chinezesc pun in pericol locurile de munca in Uniunea Europeana (UE) si incalca principiile comertului liber si echitabil.

Protestul a fost organizat cu sprijinul Asociatiei Europene a Otelului (EUROFER) si al membrilor sai, sub egida AEGIS Europa, o alianta de aproximativ 30 de sectoare industriale. Aceste sectoare, in afara de cel al otelului, includ, de asemenea, industria aluminiului, a metalelor neferoase, a panourilor solare, a fibrei de sticla, a fabricarii de biciclete si a industriei ceramice.

La protest au participat si reprezentanti ai combinatelor ArcelorMittal din Romania (Galati, Hunedoara, Iasi si Roman), controlate de la ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume.

Comisia Europeana a constatat, saptamana trecuta, marje de dumping de la19,8% pana la 26,2% pentru importurile de produse plate din otel laminat la rece din Rusia si de la 52,7% la 59,1%, din China.

Citeste si:
China le interzice profesorilor să-i pedepsească aspru pe elevi
China le interzice...

In timp ce taxele provizorii pentru Rusia reflecta marja de dumping completa pentru aceasta tara, taxele pentru China sunt stabilite la un nivel numai intre 13,8% si 16%, potrivit EUROFER.

"Nu exista aproape nici o alta tara din lume care ofera o astfel de favoare importurilor neloiale. SUA ar aplica, cel mai probabil, o taxa integrala de 59% intr-un caz similar. Prin urmare, UE trebuie sa elimine urgent regula taxei mai mici pentru a aborda in mod eficient distorsiunile din comertul chinezesc cu otel, care sunt cauza principala a crizei otelului din UE", a declarat in comunicat Axel Eggert, directorul general al EUROFER.

Produsele plate laminate la rece sunt utilizate intr-o varietate de aplicatii, in special in industria prelucratoare, cum ar fi cea de ambalare si auto, dar si in constructii.

Europa cea fara de logica

In ultimii trei ani, importurile de otel din China s-au dublat, iar otelarii europeni sunt nemultumiti de preturile sub costuri cerute de statul asiatic.

Citeste si:
Mike Pompeo face ultima vizită în Europa, în calitate de șef al...
Mike Pompeo face ultima...

„UE are instrumente de protectie comerciala pentru a raspunde la acest tip de comportament, dar acestea au fost incredibil de lente pentru a utiliza tarifele comerciale. Este necesara o adaptare urgenta a legislatiei comerciale”, se arata intr-un comunicat al EUROFER.

Industria siderurgica din UE a pierdut, de la declansarea crizei financiare in 2008, circa 85.000 de locuri de munca, dintre care 7.000 doar in ultimele sase luni. Lipsa de reactie a autoritatilor europene va duce la inchiderea altor fabrici si la trimiterea in somaj a mai multor lucratori din acest sector.

"Situatia va deveni si mai pronuntata daca ii este acordat Chinei statutul de economie de piata, deoarece i-ar da, in esenta, acordul sa vanda la pret de dumping. Decizia de a acorda Chinei acest statut este ilogica. China nu este o economie de piata si doar indeplineste unul dintre cele cinci criterii stabilite de UE pentru tarile care urmeaza sa fie considerate ca atare”, se precizeaza in comunicat.

Cifra de afaceri anuala a industriei siderurgice europene este de aproximativ 170 miliarde de euro si are 330.000 de angajati care produc, in peste 500 de uzine, 170 de milioane tone de otel pe an.

Citeste si:
Masurile UE care ingrijoreaza China
Masurile UE impotriva...

Sursa foto: ArcelorMittal Galati

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri