Aplicarea unei taxe pe tranzactii financiare de 11 state europene ar genera probabil peste 10 miliarde de euro, a declarat, marti, ministrul pentru Afaceri Europene din Franta, Bernard Cazeneuve, citat de AFP.

Pana in prezent, 11 state UE s-au angajat sa introduca o taxa pe tranzactii financiare insa "trebuie sa convenim nivelul si baza de taxare", a spus Cazeneuve.

Comisia Europeana vrea sa introduca o propunere pentru cooperare mai stransa la reuniunea din 13 noiembrie a ministrilor de Finante din UE si spera ca un acord sa fie incheiat pana la sfarsitul anului.

"Daca taxa s-ar aplica in toate cele 27 de state, fondurile obtinute, pe baza planurilor Comisiei, s-ar situa la 57 de miliarde de euro", a spsus ministrul francez.

Propunerea executivului comunitar, initiata in septembrie anul trecut, vizeaza taxarea tututor tranzactiilor intre institutiile financiare (banci, burse, companii de investitii, companii de asigurari, fonduri de hedging).

Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar fi taxate cu 0,1%, iar cele care vizeaza contracte derivate cu 0,01%.

Taxa se va aplica daca cel putin una dintre institutiile financiare implicate are sediul in UE, chiar daca tranzactia se desfasoara in afara spatiului comunitar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si