30 Octombrie 2012

Cea mai mare economie din lume, lovita de uraganul Sandy. Ce va ramane in urma? [UPDATE]



Coasta de est a SUA va fi lovita in noaptea de luni spre marti de ceea ce se estimeaza ca va fi unul dintre primele 10 cele mai costisitoare uragane din aceasta tara. Proprietati in valoare de 80 mld. dolari se afla in calea uraganului Sandy, in vreme ce primele estimari indica pierderi de 10 – 15 mld. dolari pentru economia americana.

[UPDATE] Uraganul Sandy a lovit, luni seara, coasta de est a Statelor Unite in regiunea Statului New Jersey, la New York apele inundand strazile Manhattanului, arzand transformatoare si lasand orasul in intuneric - situatie fara precedent in ultimii 50 de ani.

Uraganul va afecta cel mai puternic marile orase din nord-estul SUA, printre care New York, Boston, Philadelphia si Washington DC. Sandy ar putea cauza pagube directe de peste un miliard de dolari, insa costurile asupra economiei ar putea sa fie mult mai ridicate, avand in vedere ca o treime din populatia de 314 milioane a Statelor Unite va fi afectata.

Uraganul Sandy este asteptat sa se uneasca cu alte doua furtuni, rezultand astfel unul dintre cele mai periculoase fenomene meteo care au lovit coasta de est americana in istoria recenta.
Wall Street paralizat, institutiile publice americane se inchid
Pietele de actiuni si derivate din SUA au fost inchise luni, aceasta fiind prima oprire neprevazuta a burselor americane de la atacurile teroriste din septembrie 2001. Aceasta stare s-ar putea prelungi si in cursul zilei de marti, insa pana la ora redactarii acestei stiri nu a fost facut niciun anunt oficial.

Mai multe banci de pe Wall-Street, printre care Goldman Sachs si Citigroup, si-au redus activitatea la inceputul saptamanii, o parte din angajati urmand sa lucreze de la domiciliu.

Mai mult, o serie de companii, precum gigantul farmaceutic Pfizer sau grupul media Thomson Reuters, si-au amanat raportarile financiare trimestriale, in vreme ce Google a amanat lansarea LG Nexus 4 si a unei noi tablete Andorid, din cauza furtunii care urmeaza sa afecteze orasul New York.

Nu in ultimul rand, toate institutiile federale din Washington vor fi inchise luni, personalul neesential urmand sa nu lucreze in aceasta zi.
Petrolul in cadere, benzina se scumpeste Pretul petrolului a fost afectat de stirile privind impactul iminent al uraganului Sandy, cotatiile barilului de titei la New York inregistrand prima scadere din ultimele trei zile, in vreme ce benzina s-a scumpit dupa ce o serie de rafinarii din estul Statelor Unite au anuntat ca isi vor opri sau limita activitatea in aceasta saptamana, potrivit Bloomberg.

Barilul de petrol WTI a scazut luni cu 1,1%, in vreme ce benzina s-a scumpit cu 1,9%.

“Aprovizionarea cu titei s-a imbunatatit, iar stocurile ridicate se reflecta asupra preturilor”, spune Michael Poulsen, analist in cadrul companiei de servicii financiare Global Risk Management. Acesta estimeaza ca pretul barilului de petrol Brent va fluctua intre 105 si 110 dolari in luna urmatoare. „Ar trebui totusi sa avem grija la efectele uraganului Sandy, din cauza caruia rafinariile vor fi inchise temporar”, a mai adaugat analistul.

Contractele pentru barilul de petrol Brent, cu scadenta in decembrie, scadeau la mijlocul zilei de luni cu 48 de centi, pana la 109,07 dolari.
Dolarul si titlurile de stat americane, refugiul investitorilor
In asteptarea uraganului Sandy, dolarul s-a apreciat, in vreme ce titlurile de stat americane au inregistrat o scadere a randamentelor, investitorii orientandu-se spre instrumentele financiare considerate sigure.

Indicele ICE, care masoara dolarul SUA fata de un cos format din sase valute importante, a avansat cu circa 0,3%, la 80.252.

"Iminenta sosire a uraganului in SUA a cauzat o usoara aversiune fata de risc pe pietele financiare. Dolarul este mai puternic, randamentele titlurilor de Trezorerie mai scazute, iar bursele mai slabe", a declarat Kit Juck, seful diviziei de tranzactii valutare la Societe Generale Londra, citat de MarketWatch.

Publicarea in SUA de date care au aratat o crestere de 0,8% a cheltuielilor de consum in septembrie, peste asteptarile analistilor, a sustinut, de asemenea, dolarul.



Citeste si