Presedintele Barack Obama a castigat un nou mandat de patru ani la Casa Alba. Dupa cum era de asteptat, pietele financiare si de materii prime au reactionat imediat! S-au inregistrat cresteri, unele dintre cele mai semnificative au fost pretul la titei si cotatia la aur. Daca cresterea pretului la aur cu 3% nu a fost o surpriza, cresterea cu aproape 6% a cotatiei pentru titeiul de tip Brent, specific zonei europene, este considerata o surpriza!
Nu pot sa cred ca doar rezultatul alegerilor din SUA ar fi dus la explozia pretului la titei, chiar daca acesta a crescut in ultimile 3 zile cu 6%! Practic cotatia a revenit la nivelul de 111 dolari SUA/ baril, nivel atins acum trei saptamani. Aproape toata scaderea pretului la titei de la 112 dolari SUA pana la nivelul de 104.80 dolari/ baril a fost recuperata in mai putin de… trei zile.

Scaderea de aproape opt dolari a fost cauzata de situatia economica la nivel international care a dus la scaderea cererii pentru acest produs. Analistii considera ca fiind o surpiza cresterea cotatiei din ultimile trei zile, multi se asteptau la o… scadere a cotatiei sub nivelul de 110 dolari SUA/ baril pana la sfarsitul acestei saptamani.

Saptamana trecuta pretul la titeiul de tip Brent a… spart zagazul si a scazut sub nivelul de 107 dolari SUA/ baril, un nivel foarte important! Aceasta a dus la acumularea unor noi pozitii de vanzare a jucatorilor din piata. Din punct de vedere al analizei tehnice insa, cotatia trebuia sa scada pana in zona de 103 -103.50 dolari SUA/ baril si multi traderi s-au pozitionat pentru aceasta situatie. Numai ca, in momentul in care piata a inceput sa creasca din zona de 105 dolari SUA/ baril, ordinele de “stop loss” care protejau pozitille de vanzare, au fost activate si au generat ordine de cumparare care au dus pretul si mai sus. Acest lucru s-a observat clar deoarece au avut loc cresteri ale pretului de 50 - 70 de centi in cateva secunde, atunci cand s-au atins cateva niveluri importante – 107.30,109.80 si 110.30 dolari SUA/ baril.
In aceasta dimineta piata este foarte agitata, am evidentiat o crestere de un dolar de la 110.45 pana la 111.65 dolari SUA/ baril. De la acest nivel pretul a scazut in cateva minute din nou in zona de 110.50 dolari/baril, in conditiile in care piata din Europa nu s-a deschis inca pentru tranzationare.

Comparativ cu evolutia pretului la Brent, in ultimile trei zile dolarul american s-a depreciat cu aproape 0.7% fata de moneda Euro, indicele S&P al bursei americane a crescut cu 2.4%, cresteri semnificativ mai mici fata de… 6% cat a variat pretul titeiului de tip Brent. Si titeiul de tip WTI, specific zonei americane, a avut o crestere de 4% in utlimile trei zile.

Nu a existat ceva… concret, care sa justifice cresterea pretului la titeiul de tip Brent, nu am avut factori care sa aduca presiuni suplimentare asupra pretului, situatia din Iran a ramas neschimbata. Stirea potrivit careia, aproape doua luni de revizie tehnica, se asteapta ca extractia de titei din Marea Nordului sa revina la cotele normale in urmatoarele zile ar fi trebuit sa duca la o usoara… scadere a pretului.

Urmeaza o serie de evenimente care pot influenta evolutia pietelor financiare. Astazi in Parlamentul din Grecia se voteaza o noua serie de masuri de austeritate, acordarea urmatoarei transe de 35 milarde Euro este conditionata de votarea acestor masuri. Maine avem sedinte de politica monetara pentru Banca Angliei si Banca Centrala Europeana, este adevarat ca nu se astepta modificari ale dobanzilor de referinta din partea acestor doua organisme, dar conferinta de presa a presedintelui ECB, italianul Mario Draghi poate avea impact in pietele financiare!

Din punct de vedere al analizei tehnice, ne asteptam ca pretul la titeiul de tip Brent sa reintre intr-un trend descendent, nivelul de 109.80 dolari SUA/ baril este crucial pentru astazi! O inchidere sub acest prag ar confirma acest scenario! Alternativ, desi nu cred neaparat in aceasta varianta, o crestere si o inchidere peste nivelul de 111.50 dolari SUA/ baril poate duce la cresterea pretului in urmatoarele zile pana in zona de 114 - 115 dolari SUA/ baril. Efectul Obama s-ar putea face resimtit!

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri