Pretul barilului de titei de tip BRENT a fost de 118,83 dolari SUA, astfel cu sapte centi peste cel de saptamana trecuta vineri. Vom asista in acest an la un pret mediu de referinta de 115 dolari SUA, conform prognozei bancii norvegiene DNB Bank.
Ceea ce constituie o slabire a dinamicii de variatie a pietei, pe fondul scaderii primei de risc geopolitic si a ameliorarii moderate a datelor economice fundamentale la nivel global. „Europa nu arata bine, ceea ce nu o avantajeaza din perspectiva cererii de titei“ a declarat analistul norvegian Torbjoern Kjus catre Bloomberg. Titeiului de tip BRENT a inregistrat o scadere semnificativa saptamana trecuta, scadere venita in urma rezultatelor pozitive ale negocierilor de la Istanbul dintre Iran si „grupul P5 +1“ (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania) in privinta programului de cercetare nucleara din Iran.

Din data de 21 februarie 2012, cand am avut o intensificare a tensiunilor din Iran, cotatia la titeiul de tip BRENT a crescut peste pragul de 120 dolari/baril unde s-a si mentinut pana in 10 aprilie 2012. Aceasta evolutie a pretului s-a datorat in principal riscului declansarii unui eventual conflict in zona Golfului Persic, risc alimentat de declaratiile guvernului de la Teheran ca ar putea inchide Stramtoarea Ormuz si ca nu va renunta la programul de cercetare nucleara, fapt care a atras numeroase sanctiuni economice si financiare din partea Statelor Unite si a Comunitatii Europene.

Din momentul in care acest factor de risc a inceput sa se diminueze chiar si temporar, pretul a inceput sa scada. La numai cateva zile dupa intalnirea de la Istanbul, cotatia a atins nivelul de 116.70 dolar/baril - un minim al ultimelor doua luni.

Daca ne gandim la declaratiile Iranului din ultima perioada, prin care s-a aratat ca nu sunt dispusi sa renunte la programul de cercetare nucleara - fiind dezvoltat doar in asa-zise scopuri civile si nu militare - la declaratiile Sefului Statelor Majore Reunite ale Statelor Unite, care a afirmat ca nu va permite Iranului detinerea de arme nucleare, este greu de crezut ca acest risc va disparea total in urmatoarele saptamani.

Asta ar insemna acceptul unui „scenariu imposibil“, conform caruia Iranul sa permita accesul in toate locatiile, unde se presupune ca se dezvolta acest program sau sa renunte definitiv la el.

Evolutia pretului la titei va fi influentata de acest „risc iranian“ pentru tot restul anului, cu siguranta ca vor exista chiar momente in care acest factor de risc va creste din nou pretul titeiului. OPEC-ul contribuie la calmarea spiritelor pe moment, productia de petrol urmand sa cresca in continuare, amintind aici si faptul ca productia de petrol a Libiei inca nu a ajuns la nivelul din 2010.

O noua intalnire intre Iran si „grupul P5+1“ a avut loc pe 23 mai 2012 la Bagdad. Disponibilitatea Teheranului de a accepta compromisuri este factorul care ieftineste pretul titeiului. Estimam ca pretul la BRENT isi va continua trendul descendent si este este posibil ca din punct de vedere tehnic sa ajunga din nou in zona de 112 - 114 dolari SUA/ baril.

Comentariu de Dan Berendel, proprietar al Master Chem Oil, trader international cu produse petroliere



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri