Masura ar urma sa-l ajute pe ministrul de Finante, George Osborne, sa atinga tintele bugetare, aflate in pericol, insa nu va avea impact pe termen lung asupra finantelor Marii Britanii, scrie Mediafax.

Pana in martie, Banca Angliei va fi acumulat 35 de miliarde de lire sterline din dobanzile incasate la obligatiuni guvernamentale in valoare de 375 miliarde de lire sterline, cumparate printr-un program pe trei ani. Obligatiunile si dobanzile incasate sunt pastrate intr-un fond special.

Surplusul financiar din acest fond va fi transmis Trezoreriei si folosit pentru plata datoriei nationale. Transferurile financiare vor fi efectuate in 2013 si 2014.

Dobanzile incasate in programul de achizitii de obligatiuni vor fi, in viitor, transferate trimestrial Trezoreriei, eliminand astfel nevoia guvernului de a imprumuta sume mai mari pentru rostogolirea datoriei.

Noul aranjament aduce practicile din Marea Britanie in linie cu cele ale bancilor centrale din alte mari economii. In SUA, Rezerva Federala transfera statului orice profit din programul de stimulare a economiei, iar in Japonia banca centrala procedeaza similar.