Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a decis joi majorarea cu o treime a achizitiilor lunare de obligatiuni, la 80 de miliarde de euro, incepand din luna aprilie, si noi reduceri ale dobanzilor, pentru stimularea economiei zonei euro, in conditiile in care inflatia din regiune a revenit in teritoriu negativ in februarie.

BCE a decis includerea in programul de achizitii de active a obligatiunilor denominate in euro emise de companiile non-bancare din zona euro, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare, conform News.ro

Banca centrala va lansa si patru operatiuni de refinantare pe termen lung, fiecare cu scadente de patru ani, incepand din iunie 2016. Conditiile de imprumut in cadrul acestor operatiuni vor putea fi la nivelul dobanzii pentru facilitatea pentru depozite.

Dobanzile oferite de BCE au fost din nou reduse, masura urmand sa intre in vigoare pe 16 martie. Astfel, dobanda oferita de BCE pentru depozitele bancilor a fost redusa cu 0,1 puncte procentuale, la -0,4%.
Pentru operatiunile de refinantare din Eurosistem, dobanda a fost revizuita in scadere cu 0,05 puncte procentuale, la nivelul zero. De asemenea, dobanda pentru facilitatea marginala de creditare a fost redusa cu 0,05 puncte procentuale, la nivelul de 0,25%.

Presedintele BCE, Mario Draghi, urmeaza sa sustina o conferinta de presa pentru explicarea masurilor. Preturile de consum din zona euro au scazut in februarie cu 0,2%, in termeni anuali, fata de o crestere de 0,3% inregistrata in ianuarie. Evolutia preturilor a fost sub asteptarile analistilor, inflatia intrand in teritoriul negativ pentru prima oara dupa luna septembrie a anului trecut.

Sursa foto: Sashkin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri