Joia trecuta, banca centrala a majorat dobanda de politica monetara la 10,5%, nivel aproape dublu fata de cel de 5,5% inregistrat la inceputul acestui an, pentru a opri deprecierea rublei care risca sa afecteze economia aflata deja in pragul recesiunii. Aceasta este a sasea cresterea a dobanzii cheie efectuata de banca centrala de la inceputul anului pana in prezent.

Rubla s-a apreciat cu pana la 10,8% la Moscova, in deschiderea sedintei, si era tranzactionata la 59,99 unitati pe dolar la 9.07, in urma deciziei anuntate de banca centrala. Luni, rubla a a coborat la noi minime istorice, sub 60 de unitati pentru un dolar, respectiv 75 de unitati pentru un euro.

De la inceputul acestui an, rubla s-a depreciat cu 40% in raport cu euro si cu 45% fata de dolar, din cauza impactului sanctiunilor occidentale asupra economiei Rusiei si a scaderii cotatiei petrolului. In luna decembrie, banca centrala a cheltuit, fara succes, 5,9 miliarde de dolari pentru a opri declinul rublei, in timp ce, la nivelul anului, institutia a folosit 80 de miliarde de dolari din rezervele sale in acest sens.

In luna noiembrie, banca centrala a adoptat o noua politica, de a interveni pe piata doar in cazul in care este pusa in pericol stabilitatea financiara a Rusiei, dar nu a avut deocamdata efectul scontat. Premierul Dmitri Medvedev a cerut saptamana trecuta rusilor sa aiba rabdare, asigurand ca rubla isi va reveni, asa cum s-a mai intamplat in cazul unor crize precedente.

Citeste si:

Pe de alta parte, Medvedev a cerut luni guvernului sa reduca cu 10% cheltuielile prevazute in bugetul anului 2015, din cauza veniturilor mai mici, provocate de criza ucraineana, si a declinului pretului petrolului, a relatat publicatia rusa Vedomosti, citand mai multe surse aproapiate situatiei.

Saptamana trecuta, Banca Mondiala a redus prognoza privind economia Rusiei pentru anul viitor, estimand un declin de 0,7% al PIB, din cauza scaderii pretului petrolului si al deprecierii rublei. La inceputul lunii decembrie, ministrul adjunct al Economiei in guvernul de la Moscova, Alexei Vedev, a avertizat ca Rusia ar putea reintra in recesiune anul viitor. Vedev a afimat ca, cel mai probabil, economia Rusiei va scadea in trimestrul al patrulea din acest an si se va contracta, de asemenea, in primele trei luni ale anului viitor.

Cititi si Cum a reactionat pretul benzinei la socurile din piata petrolului si cat loc mai este pentru ieftinirea carburantilor?