Banca centrala a Rusiei a anuntat miercuri ca renunta la interventiile nelimitate pe piata valutara pentru sustinerea rublei, accelerand procesul de liberalizare a cursului, in urma deprecierii puternice a monedei din ultima perioada, relateaza Financial Times.

Institutia a anuntat ca reduce semnificativ sprijinul pentru rubla, urmand sa cheltuiasca pana la 350 de milioane de dolari pe zi cu interventiile pe piata valutara. Pana acum nu exista o limita a acestor interventii, iar banca a vandut pana la 2,5 miliarde de dolari pe zi, in ultimele saptamani, pentru sustinerea monedei, conform Mediafax.

Economistul sef pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat ca aceasta schimbare este echivalenta cu trecerea la flotarea libera a rublei. Banca Rusiei intentiona initial sa treaca la flotarea libera pana la sfarsitul acestui an, dar depreciarea puternica a monedei, provocata de scaderea preturilor petrolului si sanctiunile occidentale impotriva Rusiei, au obligat institutia sa devanseze masura.

Deprecierea rublei compenseaza impactul de pe piata petrolului

Analistii considera ca decizia elimina temerile ca Moscova ar putea recurge la controlul rublei pentru a preveni deprecierea rapida a monedei. Rubla s-a depreciat cu aproape 25% de la jumatatea acestui an. In general, economistii si analistii din Rusia afirma ca devalorizarea nu afecteaza economia, intrucat contribuie la compensarea impactului bugetar al reducerii preturilor petrolului. Scaderea puternica a rublei din ultima luna a provocat insa temeri legate de un atac speculativ asupra monedei.

La sfarsitul saptamanii trecute, banca centrala a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, la 9,5%, dar chiar si aceasta masura nu a oprit deprecierea rublei. Anuntul bancii centrale referitoare la limitarea interventiilor a provocat miercuri un declin de 2,6% al rublei, la un minim de 44,96 pentru un dolar. Ulterior, declinul rublei s-a atenuat la 1,77%.

Citeste si:
Banca centrala a Rusiei: Economia rusa se va contracta cu 0,7% in T1
Banca centrala a Rusiei:...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Vasilescu: Daca BNR scoate prea multa valuta, ROBOR trece de 7%
Setari Cookie-uri