Un agent imobiliar din Londra mentioneaza ca pana de curand unul din 5 clienti provenea din Rusia. Dupa colapsul rublei, ponderea a urcat la 3 din 5. "In prezent, am cativa clienti rusi dispusi sa cheltuieasca pana la 100 milioane de lire pe locuinte in Londra. Craciunul nu i-a oprit din cautari", afirma agentul imobiliar, potrivit Mashable.

Rusii nu cauta doar proprietati in care sa locuiasca in Londra, dar fac si plasamente in active rezidentiale si comerciale. Un alt agent de top din piata londoneza a observat un efect similar si in ceea ce priveste proprietatile de lux.

Rusii bogati sunt disperati sa isi scoata banii din tara

"Am observat o crestere a numarului de clienti rusi cu 7%-10% de cand rubla a inceput sa isi piarda din valoarea ca urmare a sanctiunilor internationale, care lovesc puternic in economia Rusiei". Moneda rusa a scazut pe parcusul sedintei marti cu 19%, la 80,1 unitati fata de dolar, cel mai mare declin din 1998, cand Rusia a intrat in incapacitate de plata a datoriilor in moneda locala, potrivit Bloomberg.

Banca centrala a Rusiei a fost nevoita sa urce dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale pentru a tempera retragerile de capital. Investitorii se asteapta ca guvernul rus sa controleze in continuare fluxurile de capital pentru a tempera scaderea.

Citeste si:

Sursa foto: Londra, Shutterstock

Si rusii de rand au inceput sa scape de ruble

Criza prin care trece moneda ruseasca i-a scos din case pe consumatori, in magazinele de electrocasnice sau ale distribuitorilor de masini declansandu-se o adevarata isterie: se cumpara orice de frica preturilor in crestere. O gluma circula in ultima vreme in randul rusilor: “E mai sigur sa iti pastrezi toti banii in ruble. Pana la urma, nimeni nu se va gandi sa se uite dupa bani reali intr-o geanta plina de ruble”. In timp ce unii privesc situatia cu umor negru, alti rusi au luat cu asalt magazinele. O angajata a unui magazin de electrocasnice face inventarul preturilor, pe care le schimba zilnic. “Tot ce vindem aici vine din Europa. Va puteti da seama ce inseamna asta”, a spus aceasta.

Moscova a devenit brusc una dintre cele mai ieftine destinatii pentru cei care doresc sa cumpere diverse produse semnate Apple sau sa achizitioneze masini. In aceste conditii Apple a sistat vanzarile online in Rusia, intrucat nu poate face fata volatilitatii monedei rusesti. Numai in ultima luna compania americana a crescut preturile produselor cu 20%.

Sursa foto: bogatas, Shutterstock