SUA si Rusia se retrag oficial din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), au confirmat vineri seara SUA, dupa ce au acuzat din nou Rusia de incalcarea acestui pact bilateral incheiata la sfarsitul Razboiului Rece, insistand ca Moscova este 'singura responsabila' de incetarea acestuia.

'Retragerea SUA conform art.XV din Tratat intra in vigoare astazi (vineri), intrucat Rusia nu a revenit la respectul total si verificat' al pactului, a declarat intr-un comunicat seful diplomatiei americane Mike Pompeo, din Bangkok, unde participa la un summit regional.

Ministrul rus de Externe a anuntat la in data de 2 august inceteaza validitatea tratatului semnat pe 8 decembrie 1987, in Washington, de Uniunea Sovietica si Statele Unite si care prevedea lichidarea rachetelor cu raza medie de actiune. Acesta a mai adaugat ca incetarea tratatului are loc la initiativa americanilor.

In acelasi timp, Rusia, care si-a suspendat participarea la acest pact, considerat cheia de bolta a securitatii europene timp de decenii, a propus SUA si NATO 'un moratoriu' asupra desfasurarii de arme cu raza intermediara.

Statele Unite ca si-au anuntat retragerea inca de pe 2 februarie 2019, ca urmare a continuarii incalcarii prevederilor tratatului de catre Federatia Rusa. Retragerea a intrat in vigoare pe 2 august pentru ca Rusia nu a revenit la respectarea deplina si verificata a Tratatului prin distrugerea sistemului sau de rachete neconform - rachete de croaziera SSC-8 sau 9M729, cu lansare de la sol si cu raza intermediara de actiune.

"Rusia este singura raspunzatoare de incetarea Tratatului. Inca de la mijlocul anilor 2000 cel putin, Rusia a proiectat, produs, desfasurat teste de zbor si, acum, a dislocat multiple batalioane de rachete neconforme. Statele Unite si-au exprimat pentru prima oara ingrijorarile cu privire la Rusia in 2013. Ulterior, Rusia a respins in mod sistematic sase ani de eforturi ale SUA de a determina revenirea Rusiei la respectarea Tratatului. Cu sprijinul deplin al aliatilor NATO, noi, SUA, am stabilit ca Rusia incalca grav prevederile Tratatului si, drept urmare, am suspendat obligatiile noastre in virtutea acestuia. In ultimele sase luni, Statele Unite au oferit Rusiei o ultima ocazie de a corecta situatia de neconformitate. Asa cum face de multi ani, Rusia a ales sa isi pastreze rachetele neconforme mai degraba, decat sa revina la respectarea obligatiilor sale impuse de Tratat.

Statele Unite nu vor ramane parte a unui tratat incalcat in mod deliberat de catre Rusia. Nerespectarea prevederilor tratatului de catre Rusia pericliteaza interesele supreme ale Statelor Unite, caci proiectarea si dislocarea de catre Rusia a unui sistem de rachete care incalca prevederile unui tratat reprezinta o amenintare directa la adresa Statelor Unite si a aliatilor si partenerilor nostri. Statele Unite apreciaza foarte mult cooperarea si determinarea ferma demonstrate de aliatii NATO in raspunsul la incalcarea prevederilor de catre Rusia", se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA in Romania.

Incetarea existentei Tratatului INF risca sa declanseze o noua cursa a inarmarilor.

SUA pregateste noi rachete dupa incetarea tratatului

Statele Unite vor accelera dezvoltarea de noi rachete sol-aer dupa iesirea din Tratatul cu Rusia privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), intrata in vigoare la 2 august, a anuntat vineri seful Pentagonului Mark Esper, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Acum ca ne-am retras, ministerul apararii va continua sa dezvolte pe deplin aceste rachete conventionale sol-aer ca raspuns preventiv la actiunile Rusiei" a explicat oficialul american. Mark Esper a precizat ca americanii au inceput sa realizeze cercetari incepand din 2017 in legatura cu aceste sisteme de rachete, mentinandu-se insa in limitele trasate de tratatul INF, ce dateaza din perioada razboiului rece.

Aceste cercetari reprezinta un raspuns la nerespectarea de catre Rusia a tratatului INF , dupa cum acuza Washingtonul. Conform precizarilor ministrului american al apararii, cercetarile s-au concentrat asupra sistemelor de rachete "mobile, conventionale, sol-aer, de croaziera si balistice".

Mark Esper a pus pe seama Rusiei responsabilitatea incetarii INF. El a acuzat Moscova de "violari constante si repetate ale tratatului timp de mai multi ani si in timpul mai multor administratii prezidentiale" americane.

"Faptele sunt clare. Federatia Rusa produce si desfasoara o capacitate ofensiva interzisa prin tratatul INF", a adaugat Esper. "Asa cum afirma secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, pozitia Aliantei este unitara si clara: Rusia a incalcat tratatul INF, nu SUA", a tinut sa sublinieze seful Pentagonului.

Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare interzicea utilizarea rachetelor cu capacitatea nucleara avand o raza de actiune intermediara cuprinsa intre 500 si 5.500 km.

SUA, noi sanctiuni aplicate Rusiei in cazul Skripal

Departamentul de Stat al Statelor Unite a anuntat intr-un comunicat de presa postat pe site-ul sau la 2 august impunerea unei noi runde de sanctiuni impotriva Rusiei pentru atacul cu neurotoxina Noviciok impotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal in 2018, in Marea Britanie.

Washingtonul se va opune oricarei asistente acordate Moscovei "din partea institutiilor financiare internationale" si va limita accesul bancilor americane la piata datoriei suverane a Rusiei, potrivit comunicatului semnat de purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american Morgan Ortagus.

Statele Unite vor limita, de asemenea, exporturile in Rusia de produse si tehnologii americane "de importanta strategica pentru programul de arme chimice si biologice'' al acestei tari.

La fel ca in cazul primei runde de sanctiuni, aceste masuri, luate in virtutea unei legi americane din 1991 privind eliminarea armelor chimice si biologice (Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act of 1991, CBW Act), vor intra in vigoare dupa o perioada de notificare a Congresului de 15 zile si vor ramane in vigoare pentru cel putin 12 luni.

Potrivit AFP, legea prevede ca sanctiunile pot fi ridicate numai daca Rusia demonstreaza ca "nu va mai folosi arme chimice in viitor", in baza controlului inspectorilor internationali, si daca acorda compensatii victimelor atacului cu Noviciok.

Aceasta este a doua serie de sanctiuni americane in acest caz. In august 2018, Washingtonul a impus o prima runda de represalii economice la adresa Moscovei, vizand exportul anumitor produse tehnologice si vanzarea de arme catre Rusia.

Si Casa Alba a anuntat vineri ca presedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv conform caruia Statele Unite vor bloca imprumuturile institutiilor financiare internationale, cum ar fi Banca Mondiala, catre tari sanctionate de Washington pentru utilizarea armelor chimice sau nucleare, intre care si Rusia.

Moscova a reactionat aratand ca masura va deteriora si mai mult relatiile bilaterale deja tensionate. "Cred ca asta are legatura in primul rand cu politica interna din SUA", a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov pentru canalul de televiziune RT.

Masurile americane de vineri au fost anuntate cu numai cateva ore inainte de expirarea tratatului de interzicere a armelor atomice cu raza medie de actiune (INF), din care s-au retras atat SUA, cat si Rusia.

Pe 4 martie 2018, fostul agent dublu rus si fiica sa Iulia au fost gasiti inconstienti intr-un centru comercial din Salisbury (sudul Angliei) si internati in stare grava.

Londra a acuzat Moscova ca a fost in spatele acestei intoxicatii cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de conceptie sovietica, sub forma de represalii pentru colaborarea sa cu serviciile de informatii britanice. Un mandat de arestare a fost emis impotriva a doi rusi suspectati de savarsirea atacului si descrisi ca avand legatura cu serviciul de informatii al armatei ruse (GRU).

Rusia a negat intotdeauna ca s-a aflat la originea otravirii fostului sau spion. Acest caz a provocat o criza diplomatica majora, ce a dus la expulzarea a peste 300 de diplomati rusi si occidentali.

Serghei Skripal, fost ofiter GRU, a fost condamnat in 2006 pentru "inalta tradare" inainte de a beneficia de un schimb de spioni intre Moscova, Londra si Washington.

Serghei Skripal si fiica sa au iesit din spital in lunile urmatoare si traiesc acum ascunsi. Intoxicatia lor a facut o victima colaterala, o femeie care a murit dupa ce s-a stropit cu ceea ce ea credea ca este un parfum, aflat intr-un flacon gasit de partenerul ei, aminteste AFP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri