Procuratura din Atena a anuntat vineri ca achitarea lui Vaxevanis, pe 1 noiembrie, a fost "incorecta din punct de vedere juridic", iar jurnalistul urmeaza sa fie rejudecat de o instanta mai inalta, scrie Financial Times, citat de Mediafax. Data noului proces nu a fost anuntata.

"Nu s-a mai auzit ca un procuror sa conteste decizia unui judecator daca interesul public nu este amenintat, iar in acest caz domnul Vaxevanis a servit interesul public", a declarat avocatul jurnalistului.

Cazul a atras atentia presei internationale. Revista de investigatii "Hot Doc", unde Vaxevanis este editor, a publicat in luna octombrie asa-numita "lista Lagarde", care cuprinde informatii despre 2.000 de greci care au conturi la sucursala elvetiana a bancii britanice HSBC.

"Niciuna dintre persoanele de pe lista nu l-a reclamat pe Vaxevanis pentru defaimare", a continuat avocatul jurnalistului.

Vaxevanis a fost achitat pe 1 noiembrie, instanta hotarand ca jurnalistul a actionat in interes public.

In urma achitarii sale, un procuror grec specializat pe probleme financiare a cerut parlamentului sa traga la raspundere doi fosti ministri de Finante care nu au luat masuri impotriva evazionistilor de pe lista.

Fostul ministru de Finante George Papaconstantinou a obtinut in 2010 lista de la omologul sau francez Christine Lagarde, in prezent director executiv al Fondului Monetar International.

Seful agentiei de administrare fiscala, Ioannis Kapeleris, a declarat ca Papaconstantinou i-a spus sa nu inceapa o ancheta.

Urmatorul ministru de Finante, Evangelos Venizelos, a trecut cu vederea problema.

Actualul ministru de Finante, Yannis Stournaras, a cerut autoritatilor franceze sa furnizeze o noua copie oficiala a listei.