Acordul include concesii de ambele parti, dupa o saptamana in care relatiile au fost tensionate de declaratiile ministrului responsabil pentru industrie, Arnaud Montebourg, referitor la grupul condus de miliardarul indian Lakshmi Mittal (foto).

Montebourg a acuzat ArcelorMittal de minciuna si santaj, afirmand chiar: "Nu-l mai vrem pe Mittal in Franta".

Presedintele francez, Francois Hollande, a sustinut o amenintare a ministrului privind nationalizarea combinatului de la Florange, din nord-estul Frantei, daca grupul nu renunta la planurile de a inchide definitiv doua furnale, relateaza Mediafax.

Intelegerea include un angajament al AreclorMittal de a renunta la planul vizand desfiintarea a 600 din cele 2.600 de locuri de munca de la Florange si de a investi 180 de milioane de euro in urmatorii cinci ani pentru a dezvolta productia de otel la combinat.

Cele doua furnale aflate in disputa, despre care grupul a afirmat ca trebuie inchise din cauza supracapacitatii de productie de otel din Europa, vor ramane oprite, dar nu vor fi inchise definitiv. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anuntat ca ArcelorMittal a acceptat sa le mentina pregatite pentru reluarea activitatii, in cadrul unui program de introducere a furnalelor intr-un program pentru reducerea emisiilor poluante.

Guvernul este pregatit sa investeasca 150 de milioane de euro intr-un astfel de program, care vizeaza capturarea de dioxid de carbon si este sustinut de Uniunea Europeana. Anterior, ArcelorMittal a semnalat ca nu era interesat de program la Florange.

Citeste si:

Optiunea nationalizarii nu mai este luata in calcul "in urma angajamentelor ArcelorMittal", a declarat Ayrault, adaugand, insa, ca intelegerea trebuie respectata in totalitate. Oficialul a parut a reitera amenintarea cu nationalizarea operatiunilor de la Florange de catre stat, in cazul in care grupul nu-si respecta angajamentele.

"Guvernul va folosi toate instrumentele de care dispune, daca nu se respecta acordul", a spus el.

Reactia sindicatelor reflecta, insa, dezamagire ca statul nu a pus in practica avertismentul de nationalizare, scrie Financial Times.

"Avem din nou senzatia ca am fost tradati. Nu avem incredere in Mittal", a declarat un purtator de cuvant al sindicatului CFDT.

Disputa privind furnalele de la Florange a fost una sensibila politic in Franta inca de acum doi ani, cand ArcelorMittal a oprit productia. Precedentul presedinte, Nicolas Sarkozy, a acuzat grupul ca nu a respectat angajamente asumate la preluarea in 2006 a companiei Arcelor de catre Mittal, dar si mai tarziu, in 2009.