Valul de un metru inaltime a fost masurat la ora locala 18.02 (11.02, ora Romaniei) pe coasta la nivelul orasului Ishinomaki, localitatea unde au murit cele mai multe persoane la cutremurul de la 11 martie 2011, potrivit unor detalii oferite de catre autoritati.

Alerta de tsunami este mentinuta, scrie Mediafax.

Tsunamiul care ameninta nord-estul Japoniei ar putea sa atinga doi metri inaltime la nivelul coastei prefcturii Miyagi, unde se afla orasul Ishinomaki, si 50 de centimetri a alte zone, au avertizat autoritatile, cerand persoanelor sa se indeparteze de coasta si sa retraga, daca este posibil, in zone inalte.

Autoritatile au lansat o alerta de tsunami care vizeaza o parte a coastelor Japoniei la Pacific, insumand peste 500 de kilometri de la nord la sud, de la partea cea mai de nord a Insulei Hokkaïdo si pana la coasta de la est de Tokyo.

Avertismente erau difuzate in continuu de mass-mediae japoneze si site-uri de informatii oficiale, inclusiv alerte difuzate de catre ministere si alte institutii in mesaje postate pe Twitter.

Un cutremur violent a avut loc astazi in largul nord-estului Japoniei, iar o alerta de tsunami a fost lansata imediat, a anuntat postul public de televiziune, relateaza AFP.

Cutremurul, resimtit puternic si la Tokyo, s-a produs la ora locala 17.18 (10.18, ora Romaniei) in largul coastelor de nord-est, cu un hipocentru estimat la o adancime de aproximativ zece kilometri, a precizat Agentia meteo.

Seismul a fost resimtit puternic in foarte multe regiuni din Japonia, in primul rand in prefecturile sinistrate de un cutremur cu magnitudinea 9, la 11 martie 2011.

Acest cutremur a antrenat un tsunami urias, iar o dubla catastrofa s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morti si a provocat un accident nuclear major la Centrala Fukushima.

Postul public de televiziune NHK a oferit asigurari ca nicio anomalie supliemntara nu a fost constata la instalatia centralei pana in prezent.

Imobile au fost puternic zguduite la Tokyo, la cateva sute de kilometri sud de epicentru.