Bolivia nationalizeaza in forta o serie de companii spaniole

Presedintele bolivian Evo Morales a anuntat sambata nationalizarea unor companii de electricitate detinute de catre grupul energetic spaniol Iberdrola, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

Aceste nationalizari, anuntate printr-un decret semnat de catre Morales, vizeaza companiile de electricitate Electropaz, cu sediul in La Paz, si Elfeo, cu sediul la Oruro, ambele apartinand grupului Iberdrola.

Politisti si militari au preluat sambata controlul asupra sediilor administrative si sediilor companiilor din cadrul grupului spaniol din La Paz, a constatat AFP.

Vicepresedintele bolivian Alvaro Garcia, inconjurat de politisti si militari, a condus personal patrunderea acestora in diverse instalatii apartinand grupului Iberdrola, care a avut loc fara incidente cu salariatii companiei spaniole. Garcia a multumit pentru participarea la aceasta operatiune comandamentelor fortelor armate si politiei nationale.

Aceste doua ultime nationalizari au loc dupa o serie de masuri similare adoptate de catre presedintele bolivian. In mai, statul bolivian a decis sa exproprieze filiala grupului spaniol Red Electrica Corporacion (REE).

De aceasta data, Morales a anuntat ca a actionat deoarece Iberdrola percepea tarife prea mari in zone rurale, in comparatie cu cele de la oras, si pentru ca serviciul era "inegal".

"Suntem nevoiti sa adoptam aceasta masura pentru ca tarifele la electricitate sa fie uniforme" si ca serviciul sa fie de aceeasi calitate la nivelul intregii tari, a precizat presedintele bolivian, in cursul unei ceremonii la palatul prezidential.

De la preluarea puterii, in ianuarie 2006, Morales a nationalizat deja bogatiile petroliere ale tarii, uzine din sectorul siderurgic si companii de electricitate. El a nationalizat, de asemenea, rafinarii si companii de telecomunicatii.

In august 2012, Guvernul bolivian a anuntat ca preia controlul asupra unui zacamant de argint si indiu exploatat incepand din 2007 de catre o filiala a companiei canadiene South American Silver


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri