Supravietuitorii atacului de la In Amenas din Algeria au povestit scenele de cosmar pe care le-au trait la complexul de exploatare a gazelor, cu ostatici transformati in bombe vii, ascunsi timp de mai multe ore pentru a incerca sa scape de comando sau executati sumar, relateaza AFP.
"Eram afara cand am vazut teroristii venind", a povestit un roman care lucra la complex si care s-a aflat, impreuna cu sute de angajati algerieni si straini, sub amenintarea unui comando apropiat de Al-Qaida, care a preluat controlul asupra instalatiilor, scrie Mediafax.

Potrivit martorilor oculari, atacatorii erau puternic inarmati, cu lansatoare de rachete si arme kalasnikov.

"Au inceput sa traga asupra fortelor de securitate", apoi "au intrat si au inceput sa ia ostatici"."M-am baricadat cu un alt coleg in birou, blocand usa cu un obiect de mobilier", a explicat fostul ostatic.

Unii s-au refugiat in tavanul fals, altii s-au ascuns sub pat, ca francezul Alexandre Berceaux. "Am ramas ascuns timp de aproape 40 de ore in camera mea. Am stat sub pat. Am pus scanduri cam peste tot, in caz de nevoie. Aveam putina mancare, ceva de baut, nu stiam cat timp va dura", a povestit el.

Dar atacatorii erau in mod vizibil dispusi sa faca totul pentru a gasi strainii care incercau sa se ascunda, asa cum a povestit un angajat algerian care a reusit sa scape.

Au luat un britanic si, indreptand arma impotriva lui, "l-au amenintat pana cand acesta si-a chemat prietenii, in engleza, spunandu-le: iesiti, iesiti, nu va vor ucide. Cautau americani", a povestit acest supravietuitor. "Dupa cateva minute, l-au ucis".

Strainii au fost vizati sistematic.

"Teroristii ne-au spus: nu aveti nimic de-a face in aceasta poveste, sunteti algerieni si musulmani. Va vom elibera", a explica pentru AFP Iba El Haza, un sofer algerian angajat la complex.

Afirmatiile lor au fost coroborate cu cele ale unui alt angajat algerian pentru Mail on Sunday: Au mers intr-o cladire, "au adunat expatii, i-au pus sa faca un cerc si le-au prins explozibili in jurul gatului".

"Noi ceilalti, algerieni, am fost regrupati separat si am fost tratati cu bunavointa. Ne-au spus ca nu vom fi ucisi pentru ca suntem musulmani si ca ei nu cauta decat crestini", a povestit el.

Potrivit lui, algerienii aveau dreptul sa trimita mesaje telefonice sau sa telefoneze, dar rapitorii, foarte bine informati in legatura cu configuratia zonei, au intrerupt reteaua pentru a impiedica angajatii straini sa faca acest lucru. Unii dintre ei au reusit totusi sa transmita mesaje gratie unui circuit de urgenta.

"Ma receptionati? Am fost luat ostatic de Al-Qaida", a scris familiei sale Stephen McFaul. Acest irlandez in varsta de 36 de ani a reusit sa scape atunci cand armata algeriana a atacat vehiculele in care membrii comandoului incercau sa transporte ostaticii, infasurati in explozibili.


Altii au reusit, de asemenea, sa fuga, intre care un norvegian in varsta de 57 de ani, care a petrecut 15 ore in desert impreuna cu alte sapte persoane si care a mers pe jos pana in orasul In Amenas, situat la o distanta de aproximativ 50 de kilometri, deshidratat si epuizat, potrivit unui cotidianului norvegian.

Nu toti au avut aceasta sansa: trei japonezi au fost executati in momentul in care incercau sa fuga cu o masina.

Sase dintre compatriotii lor au fost ucisi cu sange rece in camerele lor.

Atacatorii au "venit cu dalte si s-au indreptat catre camerele japonezilor", a declarat foarte emotionat un ostatic algerian, care a fost martor la aceasta scena.

"Un terorist a strigat: open the door (deschideti usa), cu un accent nord-american, apoi a tras", a explicat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri