Procuratura de la Atena a inceput urmarirea penala impotriva mai multor oficiali ai institutului national de statistica Elstat, inclusiv a directorului general Andreas Georgiou, acuzati ca ar fi exagerat datele privind deficitul bugetar din 2009, potrivit Financial Times, preluat de CNBC.
Andreas Georgiou si cei doi oficiali Elstat sunt acuzati de subminarea interesului national prin "umflarea" deficitului bugetar pentru anul 2009, cifra care a fost utilizata drept referinta in negocierea programelor de finantare externa convenite cu UE si FMI, informeaza Mediafax.

Procurorii ar putea aduce si acuzatii de coruptie si fals in declaratii, a afirmat o sursa judiciara, precizand ca cei trei statisticieni risca pedepse de pana la 10 ani de inchisoare. Cei trei oficiali Elstat au respins acuzatiile.

Georgiou a dezmintit informatiile aparute in presa conform carora ar fi demisionat, dar a refuzat sa comenteze in privinta acuzatiilor.

Procurorii specializati in infractiuni financiare au inceput ancheta cu 15 luni in urma, dupa ce un profesor de statistica a sesizat autoritatile ca Georgiou si echipa sa ar fi utilizat metode imprecise la ultima revizuire a deficitului bugetar pe 2009, cand cifra a fost ridicata de la 12% la 15,8% din Produsul Intern Brut, nivel record in zona euro.

Profesorul Zoe Georganta a lansat acuzatiile impotriva lui Georgiou dupa ce a fost concediata din consiliul de administratie al Elstat de catre ministrul Finantelor Evangelos Venizelos.

Eurostat a acceptat fara rezerve estimarea de 15,8% din PIB pentru deficitul bugetar.

Guvernul elen a anuntat la sfarsitul anului 2009 ca administratia precedenta a dezinformat partenerii internationali si opinia publica in privinta evolutiei deficitului bugetar si datoriei de stat, in realitate mult mai ridicate decat nivelurile raportate oficial. Incidentul a declansat criza datoriilor de stat din zona euro, ale carei efecte s-au propagat in special in sudul continentului, provocand recesiune si cresterea somajului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri