Parlamentul de la Atena a votat pentru deschiderea unei anchete asupra posibilitatii ca deficitul bugetar al Greciei pe 2009, a carui revizuire in mai multe randuri de la 4,4% pana la 15,4% a declansat criza datoriilor suverane, sa fi fost "umflat" artificial, potrivit agentiei locale Athens News.
Ancheta parlamantara va incepe in cateva zile si se va incheia la sfarsitul lunii martie.

Deficitul bugetar pe 2009 a fost estimat in prima faza la 4,4% in anul respectiv, cand la putere se afla partidul Noua Democratie, si a fost revizuit in scurt timp la 6%, iar inainte de alegerile din octombrie la 9%.

Dupa victoria partidului PASOK in algeri, deficitul bugetar a fost revizuit in urcare de inca doua ori, la 13,6% si 15,4%.

Ancheta ceruta de Parlament ar viza o posibila crestere artificiala a deficitului bugetar de catre guvernul PASOK.

Revizuirea repetata a deficitului pana la un nivel foarte ridicat a evidentiat partenerilor din zona euro amploarea problemelor fiscale din Grecia si a alimentat criza datoriilor suverane.

In septembrie, doi fosti angajati ai Autoritatii Statistice din Grecia (Elstat) l-au acuzat pe seful institutiei, Andreas Georgiou, ca a "umflat" datele privind deficitul la presiunile guvernului PASOK condus de premierul George Papandreou, care incerca sa justifice noi masuri dure de austeritate.

"Deficitul a fost umflat pentru a justifica masurile dure de austeritate impuse Greciei pentru pachetul de 110 miliarde de euro de la UE si FMI, semnat in mai 2010. Oficialii UE, FMI si BCE au incercat sa creeze impresia ca deficitul bugetar al Greciei este mai mare decat cel al Irlandei, care se situa la 14% in 2009 si a ajuns la 32% in 2011", a afirmat Zoe Georganta, unul din cei doi oficiali, in septembrie in fata Parlamentului.

Georgiou, un statistician care a lucrat si pentru FMI, este deja anchetat de autoritati in privinta acestor acuzatii, dar impotriva sa nu au fost formulate acuzatii si se afla inca in functie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri