Creditorii internationali ai Greciei analizeaza extinderea cu doi ani a perioadei in care statul trebuie sa atinga tintele de deficit bugetar, a declarat ministrul de Finante de la Atena, Yannis Stournaras, adaugand ca termenul mai lung ar putea fi finantat fara noi fonduri de la tarile zonei euro, informeaza Mediafax.
"Este un subiect luat in discutie de toti creditorii internationali. Toate calculele pe care le facem acum presupun ca programul va dura pana in 2016, ca deficitul bugetar de 4,5% va fi atins in 2016 si nu in 2014", a spus Stournaras, potrivit CNBC.

Ministrul elen a sustinut ca, in opinia sa, nu vor fi necesare noi fonduri de la tarile zonei euro pentru a facilita respectarea noilor termene.

Extinderea cu doi ani a termenului de reducere a deficitului bugetar ar crea un necesar de fonduri de 12 miliarde de euro, care ar putea fi acoperit partial cu o finantare de 8 miliarde de euro de la FMI, pregatita de Fond pentru eventualitatea unei recesiuni mai puternice decat se anticipa, a adaugat ministrul.

Grecia ar putea beneficia si de "economii substantiale in privinta dobanzilor", ca urmare a costurilor mai mici de imprumut ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, a spus el.

Analistii estimeaza ca economia Greciei va inregistra in 2013 al saselea an de contractie economica. Statul elen a fost salvat de creditorii internationali, tarile zonei euro, FMI si Banca Centrala Europeana, de la prabusire prin doua pachete de imprumuturi externe, in valoare totala de 240 de miliarde de euro. Fondurile au fost, insa, conditionate de masuri dure de austeritate, care au impins economia aproape de colaps.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri