"Sunt convins ca nu va exista o iesire a Greciei din zona euro. Tratatul nu prevede ca o tara poate fi legal si formal exclusa din zona euro", a afirmat Constancio, potrivit MarketWatch, preluat de Mediafax.

De asemenea, vicepresedintele BCE a precizat ca, in cazul in care guvernul de la Atena intra in incapacitate de plata fata de unul dintre creditorii sai internationali, Grecia nu va iesi in mod "automat" din zona euro. Presedintele BCE, Mario Draghi, a respins sambata speculatiile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si a reiterat ca introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabila, iar investitorii nu au motiv sa parieze impotriva acesteia.

Constancio s-a referit si la posibilitatea introducerii controalelor asupra capitalului bancilor grecesti, in conditiile in care institutiile bancare se confrunta cu iesiri importante de capital. In acest sens, vicepresedintele BCE a afirmat ca o astfel de masura trebuie sa fie ceruta de guvernul de la Atena si aprobata de Comisia Europeana. Oficialul BCE a reamintit cazul Ciprului, stat care a implementat aceste controale in urma cu doi ani, fara ca aceasta actiune "sa duca la iesirea din zona euro".

Guvernul de la Atena risca sa ramana fara bani si sa nu-si mai poata plati datoriile pe care trebuie sa le achite Fondului Monetar International (FMI) in lunile mai si iunie, in lipsa unei finantari suplimentare din partea creditorilor externi. Guvernul de la Atena trebuie sa ramburseze in luna mai doua transe din imprumutul luat de la FMI, in valoare totala de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, data la care Grecia trebuie sa plateasca 760 de milioane de euro catre FMI.

Citeste si:

In aceste conditii, guvernul elen a emis luni un ordin prin care obliga institutiile statului sa isi transfere rezervele de numerar la banca centrala. Decizia de a confisca, practic, rezervele de numerar depozitate in prezent la bancile comerciale ar putea aduce guvernului circa 2 miliarde de euro, au declarat doua persoane apropiate situatiei.

Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat in 2010 cu FMI, UE si BCE, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuza sa le implementeze pentru a nu impovara si mai mult populatia.

Ministrii din zona euro au cerut de mai multe ori guvernului elen sa revizuiasca lista de reforme trimisa in urma acordului incheiat cu creditorii internationali in luna februarie, intrucat masurile propuse nu sunt suficient de concrete. Noile propuneri ale guvernului elen vor fi analizate la o intalnire a ministrilor de finante ai statelor din zona euro la Riga, in Letonia, pe 24 aprilie.