"Ministrii Finantelor din zona euro se vor intalni vineri pentru aprobarea acordului dintre Grecia si creditorii internationali", a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei.

"Uniunea Europeana face din nou un pariu major. Sa speram ca acest pariu va readuce lucrurile la normalitate", a declarat Rajoy, potrivit site-ului cotidianului Ekathimerini,conform Mediafax.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a convocat o sedinta plenara a Parlamentului, programata joi, pentru ratificarea acordului tehnic cu creditorii internationali, anunta surse elene.

Sedinta va avea caracter extraordinar, in contextul in care parlamentarii greci sunt in vacanta de vara.

Citeste si:

Grecia si reprezentantii Grupului Bruxelles (Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Mecanismul European de Stabilitate) au ajuns marti dimineata la un acord tehnic asupra obiectivelor bugetare elene pe urmatorii trei ani. "Suntem aproape de un acord total. Raman de stabilit detalii despre actiuni prioritare", a declarat Euclid Tsakalotos, ministrul grec al Finantelor.

"Este vorba de un acord tehnic, va fi necesara aprobare politica", au declarat surse de la Bruxelles.

Evaluarea politica a acordului va fi facuta de presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, de presedintele Frantei, Francois Hollande, si de premierul Spaniei, Mariano Rajoy. Vineri, va fi organizata o reuniune extraordinara a reprezentantilor Eurogrup pe tema acordului.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Sursa foto: Shutterstock