Somajul din Spania a atins un nou record

Somajul din Spania a atins un nou maxim record in ultimele trei luni ale anului trecut, depasind 26%, cu aproape 6 milioane de someri, dupa ce guvernul aflat la putere de un an a introdus cele mai dure masuri de austeritate din istoria democratica a tarii, transmite Mediafax.

In trimestrul al treilea, rata somajului era estimata la 25%. Datele anuntate joi de Institutul National de Statistica de la Madrid indica cel mai ridicat somaj din 1976, cand Spania a trecut la democratie.

Estimarile oficiale sugereaza prelungirea perioadei de stagnare alternata cu declin a economiei pentru cel de-al saselea an consecutiv.

"Guvernul a prognozat o contractie de 0,5% din PIB pentru acest an, estimare care pare deja mult prea optimista. Anticipam o scadere de 2,5%, deoarece factorii negativi din ultima perioada persista, in special situatia groaznica de pe piata muncii", comenteaza pentru Bloomberg Jonathan Loynes, economist sef la compania de consultanta Capital Economics, din Londra.

Fondul Monetar International a inrautatit miercuri estimarea privind cresterea economica a Spaniei in 2013 de la -1,4% la -1,5%.

Banca centrala a anuntat ca recesiunea s-a adancit in trimestrul al patrulea al anului treut din cauza masurilor de austeritate.

Guvernul condus de Mariano Rajoy a adoptat 5 programe de austeritate in cele 12 luni de cand se afla la putere, inclusiv cresterea taxelor pe consum, scaderea ajutoarelor de somaj si a salariilor din sectorul public, insotite de concedieri in randul bugetarilor.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri