Vineri "dupa-amiaza, presedintele va anunta nominalizarea lui Denis McDonough (foto dreapta) pentru functia de secretar general al Casei Albe", a anuntat acest oficial, sub protectia anonimatului.

McDonough, pana in prezent adjunct al consilierului pentru securitate natioanla, il va inlocui pe Jack Lew, pe care Obama l-a nominalizat la Trezorerie.

Denis McDonough, in varsta de 43 de ani, "este unul dintre consilierii cei mai apropiati presedintelui (...), de aproximativ un deceniu, din perioada in care l-a ajutat sa creeze echipa Biroului senatorului Obama", la sfarsitul lui 2004 si inceputul lui 2005, a precizat acest oficial.

Numarul doi dupa Tom Donilon in cadrul Consiliului pentru Securitate Nationala, Cabinetul de politica externa al Casei Albe, McDonough "a jucat un rol crucial in toate deciziile importante referitoare la securitate, de la sfarsitul Razboiului in Irak si replierea in Afganistan si pana la catastrofele naturale din Haiti si Japonia", inclusiv abrogarea legii care ii obliga pe homosexuali sa pastreze tacerea asupra orientarii lor sexuale in cadrul armatei, a notat acest oficial.

Secretarul general este, in mod traditional, colaboratorul cel mai apropiat al presedintelui, si conduce aripa de vest a Casei Albe, un adevarat centru al Executivului american.

Spre deosebire de posturile din cadrul administratiei, cel de secretar general nu este supus votului de confirmare al Senatului. McDonough, care era prezentat ca favorit pentru acest post de mai multe saptamani, va putea, astfel, sa preia rapid functia.

McDonough va fi al patrulea titular al acestui post prestigios in cadrul presedintiei lui Obama, dupa Rahm Emanuel, William Daley si Jack Lew. Un alt colaborator apropiat al lui Obama, Pete Rouse, a asigurat un scurt interimat intre mandatele lui Rahm Emanuel si William Daley.

Sursa foto: www.whitehouse.gov