Cea mai mare centrala nucleara din Japonia ar putea fi partial sau integral inchisa, din cauza pozitionarii in proximitatea faliilor geologice, care ar putea fi declarate active potrivit noilor norme de siguranta, relateaza Mediafax.
Activitatea complexului atomic Kashiwazaki-Kariwa, care are in componenta sapte reactoare, este in prezent sistata, ca urmare a seismului de la Niigata din 2007, dar si in contextul noilor masuri de siguranta, adoptate in urma accidentului de la Fukushima, provocat de un seism si un tsunami la 11 martie 2011.

Toate centralele atomice din Japonia sunt oprite, dupa incidentul Fukushima, cu exceptia celei de la Ohi, unde functioneaza doua unitati din patru.

Kashiwazaki-Kariwa, exploatata de Tokyo Electric Power (Tepco), la fel ca cea de la Fukushima, este construita partial deasupra unei falii geologice.

Operatorul le considera inactive, insa noua autoritate pentru siguranta nucleara, infiintata in septembrie 2012, le-ar putea reclasifica ca urmare a unei inaspriri a normelor, aflata in prezent in stadiu de cercetare.

Autoritatea ia in calcul definirea ca activa a unei falii care s-a miscat in ultimii 400.000 de ani, in loc de 120.000 sau 130.000 de ani, nivelul regulilor din prezent, a explicat un oficial pentru AFP.

"Noile directive vor fi puse in viogoare in iulie, dupa care vom reevalua pe aceste criterii siguranta fiecarei dintre instalatiile nucleare ale Japoniei", a spus acesta, precizand ca nicio decizie nu va fi luata fara ca noile reguli sa fie puse in aplicare.

Cel putin doua falii considerate in prezent inactive sunt susceptibile sa fie reevaluate ca active, ceea ce ar putea atrage determinarea drept inexploatabile a reactoarelor mentionate, potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun.

Un purtator de cuvant al Tepco a declarat ca intreprinderea a efectuat noi studii geologice in subsolul centralei de la Kashiwazaki-Kariwa, pentru a preciza natura acestuia.

Kashiwazaki-Kariwa nu este nici pe departe singura instalatie nucleara suspectata ca ar fi construita pe un teren ce prezinta riscuri geologice.

Cinci alte centrale fac obiectul unor anchete geologice elaborate, care ar putea provoca interzicerea redeschiderii activitatii, inclusiv pentru amelioratorul experimental de la Monju.

Guvernul cere repunerea in activitate a centralelor, in scopul aprovizionarii de energie, insa doar in cazul in care reactoarele sunt evaluate ca fiind sigure de catre autoritatea statutar independenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri