Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege referitor la separarea activitatilor bancare riscante de restul operatiunilor, dupa model francez, masura criticata de institutiile de credit, care se considera victime ale campaniei electorale, relateaza AFP.

Proiectul prevede separarea activitatilor bancare de economisire de cele realizate de banci in nume propriu, in cazul in care acestea din urma, considerate riscante, depasesc 20% din active, sau peste 100 de miliarde de euro, conform Mediafax.

"Intre 10-12 banci vor fi afectate de aceasta lege", a declarat ministrul de Finante Wolfgang Schauble, intr-o conferinta de presa la Berlin.

Intre bancile afectate se afla Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, avand in vedere marimea diviziei de investment banking, si in mai mica masura Commerzbank si banca regionala LBBW, a afirmat Horst Lochel, profesor de economie la Scoala de Finante din Frankfurt.

Legea va intra in vigoare in 2014, dar bancile vor avea timp pana in 2015 sa separe activitatile.

"Am deschis astazi calea unui important pachet legislativ. Adresam problemele de instabilitate a sistemului financiar si lipsa responsabilitatii bancilor si bancherilor", a spus Schauble.

Cancelarul Angela Merkel a impus deja restrictii asupra retributiilor managerilor si a interzis unele tranzactii de tip short-selling.

Proiectul mai prevede pedepse cu inchisoarea de pana la cinci ani sau amenzi de pana la 11 milioane de euro pentru directorii de varf care incalca legea cu buna stiinta, iar bancile intra in dificultate din aceasta cauza.

Presedintele Federatiei germane a bancilor private, Andreas Schmitz, a criticat cu vehementa proiectul de lege.

"Proiectul slabeste in numeroase puncte piata financiara germana si modelul german al bancilor universale", a afirmat Schmit intr-un comunicat.

El a adaugat ca proiectul de lege referitor la banci a fost aprobat din cauza campaniei electorale care va avea loc in acest an, inaintea alegerilor legislative din septembrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Deschiderea școlilor în Coreea duce la apariția unor noi focare
Setari Cookie-uri