De asemenea, intreruperea afacerilor si a lanturilor de aprovizionare, dezastrele naturale si incendiile si exploziile sunt cele mai mari riscuri care ameninta companiile in acest an, urmate de modificari ale reglementarilor sau schimbari legate de piata.

"Companiile globale de astazi opereaza intr-un mediu caracterizat de riscuri complexe, ce include riscurile traditionale, asa cum este cazul incendiului, dar si riscuri ce corespund vremurilor moderne, precum riscurile cibernetice sau riscul de intrerupere a afacerilor", explica Axel Theis, CEO al Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

Expertii Allianz considera riscul de intrerupere a afacerilor si a lantului de aprovizionare drept cel mai mare risc pentru companii (46% dintre raspunsuri). Multora dintre companiile care au optat pentru lanturi de aprovizionare globale pentru a reduce costurile le lipseste o varianta alternativa de aprovizionare. "Dezastrul inundatiilor din Thailanda ne-a aratat ca intreruperea afacerilor unui furnizor cheie a creat efecte resimtite la nivelul unei intregii industrii", explica specialistul in asigurari de bunuri din cadrul AGCS, Volker Münch.

Pierderile cauzate de dezastre naturale au o tendinta de crestere

In multe cazuri intreruperea afacerilor este cauzata de dezastre naturale (cel de-al doilea mare risc, votat de 44% dintre respondenti). Cu toate ca 2012 a fost un an relativ moderat din perspectiva catastrofelor naturale - exceptie facand uraganul Sandy - nu exista motive sa ignoram aceste riscuri.

"Daunele cauzate de dezastrele naturale au crescut de 15 ori in ultimii 30 de ani. Si ele vor continua sa creasca urmare a cresterii valorii activelor asigurate in Asia in special si dezvoltarii regiunilor de coasta cu riscuri ridicate", explica Markus Stowasser, meteorolog in cadrul Allianz Re. Europa, la randul sau, se poate astepta la mai multe extreme ale vremii, asa cum este cazul ploilor abundente.

Citeste si:

Unul dintre riscurile "vechi de cand lumea" pe care corporatiile il au in vedere este riscul de incendiu si explozie, desemnat drept cel de-al treilea cel mai important risc pentru companii. Incendiile sunt relativ rare, dar acestea pot cauza pagube importante la proprietati si pot duce la intreruperea afacerilor. Conform AGCS in 2012, din sapte daune mari - provocatoare de pagube de peste 10 milioane de euro, fiecare - la proprietati industriale, sase au fost cauzate de incendiu. "Companiile nu ar trebui sa faca vreun compromis ca urmare a presiunilor economice in ceea ce priveste standardele ridicate de protectie impotriva incendiilor", subliniaza Paul Carter, director global consultanta de risc in cadrul AGCS.

Companiile sunt insuficient pregatite

Conform expertilor Allianz, companiile iau unele riscuri in serios, subestimand altele. De exemplu, esecurile IT – fie ca sunt provocate de erori umane, fie ca sunt rezultatul infractionalitatii cibernetice - pot duce la pierderi economice semnificative intr-o economie din ce in ce mai digitalizata. Doar 6 procente din expertii Allianz cred ca aceste riscuri sunt cu adevarat constientizate de clientii lor. Similar, riscul penelor de curent la nivel regional se afla doar in atentia catorva companii.

"Increderea in rezerva de curent va scadea in viitor din cauza uzurii infrastructurii si lipsei unor investitii substantiale", explica Michael Bruch, Director R&D Risk Consulting. Daca se produce o pana de curent, impactul este mult mai mare astazi comparativ cu 10 sau 15 ani in urma, in conditiile dependentei ridicate de tehnologiile informationale si de comunicatii, dar si din cauza lipsei de pregatire a companiilor.

Cercetarea "Allianz Risk Barometer 2013" a fost realizata la finalul anului 2012 de catre Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), centrul Allianz pentru asigurari industriale si corporate. Cercetarea reuneste opiniile a 529 de experti in asigurari industriale si corporate din intreg Grupul Allianz despre cele mai importante riscuri pe care companiile din diferite regiuni si sectoare le vor avea de infruntat in anul 2013.