Prezent la cea de-a 20-a aniversare a Bancii Nationale a Cehiei, presedintele a uimit audienta spunand ca separarea zonei euro ar fi mai ieftina decat mentinerea uniunii monetare.

„Desigur, ruperea uniunii monetare nu este gratis. Dar o moneda inadecvata poate fi extrem de costisitoare”, a precizat Klaus, care regreta faptul ca UE nu a discutat o astfel de solutie in mod deschis.

„Este complet fals sa spui ca divizarea zonei euro ar fi un dezastru”.

Presedintele Cehiei spune ca UE ar trebui sa ia exemplul separarii Cehoslovaciei din 1993. Cehia si Slovacia nu doar au devenit tari suverane, dar au si monede diferite.

„Grecia reprezinta numai 2% din PIB-ul UE. Slovacia genera aproape 30% din PIB-ul Cehoslovaciei. Atat timp cat separarea este bine organizata, nu exista aproape nicio problema”, a explicat Klaus.

El a mentionat la finele anului trecut ca mentinerea Greciei in zona euro creeaza probleme pentru toata tarile.

„Eu nu am niciun sfat pentru Grecia. Dar tara (Grecia – n.r.) nu are niciun viitor pozitiv in zona euro. Aceasta este o decizie care trebuie luata de Grecia singura. Un proces organizat de iesire din uniunea monetara ar impiedica o reactie in lant”, a concluzionat Klaus.