Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, considera ca uniunea monetara in formula actuala este prea scumpa, potrivit friedlnews.com.
Prezent la cea de-a 20-a aniversare a Bancii Nationale a Cehiei, presedintele a uimit audienta spunand ca separarea zonei euro ar fi mai ieftina decat mentinerea uniunii monetare.

„Desigur, ruperea uniunii monetare nu este gratis. Dar o moneda inadecvata poate fi extrem de costisitoare”, a precizat Klaus, care regreta faptul ca UE nu a discutat o astfel de solutie in mod deschis.

„Este complet fals sa spui ca divizarea zonei euro ar fi un dezastru”.

Presedintele Cehiei spune ca UE ar trebui sa ia exemplul separarii Cehoslovaciei din 1993. Cehia si Slovacia nu doar au devenit tari suverane, dar au si monede diferite.

„Grecia reprezinta numai 2% din PIB-ul UE. Slovacia genera aproape 30% din PIB-ul Cehoslovaciei. Atat timp cat separarea este bine organizata, nu exista aproape nicio problema”, a explicat Klaus.

El a mentionat la finele anului trecut ca mentinerea Greciei in zona euro creeaza probleme pentru toata tarile.

„Eu nu am niciun sfat pentru Grecia. Dar tara (Grecia – n.r.) nu are niciun viitor pozitiv in zona euro. Aceasta este o decizie care trebuie luata de Grecia singura. Un proces organizat de iesire din uniunea monetara ar impiedica o reactie in lant”, a concluzionat Klaus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri