Economistul american Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, a explicat intr-un interviu acordat Business Insider de ce considera ca Suedia se bucura in prezent de un sistem fiscal aproape ideal, unde a gresit Franta in aceasta privinta si cum ar trebui SUA sa impoziteze patura bogata.
Intrebat la ce procentaj din PIB ar stabili cuantumul taxelor, Paul Krugman a argumentat ca fiscalitatea acceptabila in randul populatiei, intr-o tara, este strans corelata cu nivelul de protectie sociala, pe care statul este dispus sa-l ofere cetatenilor sai. "Exista tari europene unde fiscalitatea ajunge la 40% din PIB si este in regula. Nu vreau impozite de peste 50% din PIB. Nu cred ca este nevoie de acest lucru. As vrea insa un nivel acceptabil, astfel incat sa existe o plasa de siguranta sociala puternica".

El a oferit exemplul Suediei, unde potrivit ideologiei politice americane ar trebui sa existe "bande de anarhisti care bantuie pe strazi", cand, de fapt, tara nordica o duce foarte bine, deoarece acesta are un sistem bine administrat de impozitare, care sustine, la randul sau, o protectie sociala puternica.

Franta, pe de alta parte, a dat gres in privinta politicilor de pesnionare, desi dispune de asemenea, de un sistem bun de protecie sociala. "Sistemul aplicat in Franta functioneaza surprinzator de bine, cu o fiscalitate de ajunge la 40% din PIB. Oamenii saraci nu sunt multumiti de situatia lor, dar beneficiaza de servicii de sanatate adevate, scolile publice sunt bune, iar copiilor nu li se serveste carne de porc reciclata in timpul pauzelor. Este o economie functionala", a mai spus Krugman.

In opinia sa, nu trebuie urmata filozofia conform careia nu exista o alta alternativa in afara unui capitalism salbatic, ci se poate administra un sistem care ofera stimulente economice. "Poate functiona o forma de capitalism mai bland care sustine initiativa privata, astfel incat oamenii vor fi mai dispusi sa-si asume riscuri stiind ca exista o plasa de siguranta sociala".

Citeste mai mult despre ce a spus Paul Krugman pe Business Insider.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri