"Avem demnitate si onoare. Poporul este cel care ne-a incredintat puterea, astazi noi i-o dam inapoi", a declarat Boiko Borisov, precizand ca nu va participa la un guvern interimar inaintea alegerilor legislative prevazute pentru iulie.

Remanierea guvernamentala trebuia sa fie aprobata miercuri in Parlament, dar opozitia a reclamat o demisie a intregului Guvern si alegeri anticipate.

"Ceea ce poate sa faca cel mai bine premierul (conservator) Boiko Borisov este sa-si prezinte demisia", afirma deputatul socialist Anghel Naidenov.

Pana in prezent, Boiko Borisov nu a facut niciun comentariu public cu privire la agravarea tensiunilor in Bulgaria.

Vandalism si lupte cu fortele de ordine la Sofia

Unsprezece persoane, intre care cinci politisti, au fost ranite luni seara, la Sofia, in cursul unor manifestatii antiguvernamentale fata de scumpirea electricitatii, a anuntat marti dimineata seful politiei capitalei, Valeri Iordanov, relateaza AFP.

"Cinci politisti si sase manifestanti au fost supusi unor examinari medicale", dar niciunul dintre ei nu era "grav ranit", a declarat Iordanov pentru postul de radio public BNR.

Unsprezece persoane au fost retinute pentru comiterea unor acte de vandalism, a adaugat el.

Manifestantii - in majoritate tineri - se plimbau in mod haotic luni seara la Sofia, urmariti de catre politie. Ei au aruncat pietre si sticle in directia Parlamentului, spargand geamuri. Sase vehicule apartinand politiei si vitrinele unor magazine au fost deteriorate, potrivit comisarului Valeri Iordanov.

In plus, patru vehicule apartinand grupului energetic austriac EVN au fost incendiate la Plovdiv (sud), potrivit postului de televiziune privat Nova.

Facturile la electricitate din ianuarie, a caror valoare s-a dublat in comparatie cu decembrie, au declansat proteste care au loc zilnic in Bulgaria de noua zile. Sloganurile antiguvernamentale s-au multiplicat luni, cu ocazia demiterii vicepremierului si ministrului Finantelor, Simeon Djankov.

"Incepe sa se creeze o situatie revolutionara. Oamenii refuza sa fie guvernati de cativa monopolisti si oligarhi", a apreciat marti politologul Evgheni Dainov pentru postul de televiziune Nova.