UPDATE 2: Reprezentantii IKEA Romania declara ca produsele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Cehia "nu au ajuns niciodata la vanzare in vreun restaurant IKEA (nici in Romania)".

"Am decis verificarea suplimentara a chiftelutelor in Romania, desi produsele au fost temeinic verificate de catre colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA impreuna cu furnizorul nostru", au precizat oficialii companiei.

UPDATE: Presa suedeza, asa cum era probabil de asteptat, apara compania IKEA, cotidianul DN.se subliniind ca este vorba doar de o "contaminare", intrucat produsele contineau sub 1% carne de cal. Compania a decis sa retraga chiftelele comercializate restaurantele sale din Cehia, Slovacia, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Spania, Grecia, Cipru si Irlanda pentru verificari suplimentare.

Administratia veterinara din Cehia a anuntat ca un kilogram de chiftele congelate au fost etichetate ca fiind de vita si porc. In total, 760 de kilograme de chiftele au fost retrase inainte de a fi puse in vanzare, informeaza Mediafax.

Un purtator de cuvant al institutului a declarat ca nu stie daca chiftelele au fost distribuite si in alte tari europene.

Scandalul carnii de cal, care afecteaza intreaga Europa, a inceput la jumatatea lui ianuarie cu un caz in Marea Britanie, in urma descoperirii de hamburgheri provenind de la instalatii din Irlanda si Marea Britanie, vanduti in supermarketuri si care contineau carne de cal.

Cititi si IKEA retrage de la vanzare chiftelutele din Romania.